Greenwayfood

by Petr Klíma

Chřestový krém se špenátem a pistáciemi

Chřestový krém se špenátem a pistáciemi

Chřest se bezpochyby upravuje na mnoho způsobů, ale asi nejznámější způsob jeho využití je v krémové polévce. Velice rád jídla, potažmo polévky, obohacuji luštěninou nebo právě ořechy. Při tvorbě této polévky padla karta na pražené solené pistácie.

 

4 porce
doba přípravy 45 minut

Budeme potřebovat:
svazek bílého chřestu /10 ks/
1 cibule
olivový olej
2 lžíce pšeničné celozrnné mouky
1 menší brambory
1 stroužek česneku
2 hrstky mladého špenátu
malá hrstka pistácií
špetka muškátu
sůl / pepř



Návod

  1. Chřest oloupeme 2 cm od vršků. Tvrdší konce odřízneme (asi 2 cm). Vršky také odřízneme a ponecháme k vložení do hotové polévky.
  2. Do malého hrnce vlijeme 4 pl oleje, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a zlehka orestujeme. Ke konci přidáme na pátky nakrájený česnek, mouku a také chvíli osmažíme. Zalijeme 1 l zeleninového vodou (když se najde čas, můžete odřezky a slupky vyvařit a vytvořit vývar). Vaříme asi 10 minut. Přidáme nahrubo nasekané chřesty, osolíme, lehce opepříme, přidáme muškát a vaříme dalších 10 minut, dokud chřest nezměkne.
  3. Odstavíme z plotny a rozmixujeme a nejlépe přepasírujeme. V malém hrnci minutu povaříme vršky chřestu, přidáme do polévky.
  4. Na pánvi zprudka orestujeme oříšky, po chvíli vsypeme špenátové listy a necháme minutu restovat. Část oříšků necháme na posyp. Špenát přidáme do vroucí polévky, část můžeme nechat na ozdobení na talíři. také můžeme zjemnit smetanou, já použil rýžovou.

Můj tip:
Polévka lze zjemnit smetanou nebo obohatit při vaření trochou bílého vína.
Servírovat můžeme s opraženou houskou.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

27.4.2017

Share This