Greenwayfood

by Petr Klíma

Indická rajčatová polévka s červenou čočkou

,
Indická rajčatová polévka s červenou čočkou

Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je síla. A je tomu tak i u této jemně pikantní polévky, která vás určitě zahřeje nejen na těle. Moje velice oblíbená čočka, červené loupaná CELÁ, nechávám ji v hrnci pěkně dojít tak, aby v polévce byla trochu na skus. Vůbec u této luštěniny není na škodu, když jí na několik hodin předem namočíte. Každý recept pro mě vždy něco symbolizuje nebo evokuje určitou vzpomínku, někdy bývá dokonce i trochu nostalgický. Třeba tento se objevil ve velké slávě před několika lety v prvním čísle časopisu Dobroty, který nás v tištěné podobě každého čtvrt roku překvapuje novými a novými inspiracemi ze zdravé výživy.

4 – 5 porcí
doba přípravy 40 minut

Budeme potřebovat:
4 – 5 pl olivového oleje
1 cibule
2 lodyhy řapíkatého celeru
1 střední mrkev
1 červená paprika
100 g rajčatového protlaku (hustě redukovaného)
½ chilli papričky (není nutné)
2 stroužky česneku
1 pl čerstvě nastrouhaného zázvoru
1 pl kari koření
1 čl polévkového koření (nebo kostky bujonu)
1 čl mořské soli
120 g červené loupané čočky
1 limeta
čerstvý koriandr

Návod:

  1. Na oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli do růžova.
  2. Přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev, celer, papriku a opět chvíli osmažíme.
  3. Dále po kratších intervalech restujeme protlak, zázvor s česnekem a chilli a nakonec zprudka opražíme koření. Zalijeme 1,8 l vody, přidáme polévkovou směs, sůl a přivedeme k varu. Vaříme asi 15 minut (zelenina se kvůli kyselosti protlaku neuvaří úplně do měkka, bude v polévce trochu na skus).
  4. Vsypeme čočku a na mírném ohni vaříme, dokud nezačne měknout. (Čočku je dobré předem na několik hodin namočit.)
  5. Znovu ochutíme solí, zastříkneme limetou a necháme asi 10 minut pod pokličkou dojít. Před servírováním zasypeme nasekaným koriandrem.

Můj tip:
Polévku můžeme zjemnit kokosovým mlékem nebo smetanou.

 

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

20.11.2019

Share This