Greenwayfood

by Petr Klíma

Jáhlová polévka s houbami

,
Jáhlová polévka s houbami

Na jídelním lístku místní školky stálo: jáhlová polévka.
To mě inspirovalo k tomu, aby vznikla jednoduchá a přitom relativně zdravá polévka nejen pro děti.

5 porcí
Doba přípravy 45 minut

Budeme potřebovat:
120 g jáhel
2 cibule
2 menší brambory
1 mrkev
kousek pórku
malý svazek petrželky
1 čl tymiánu
1 čl drceného kmínu
1 pl wurzl
mořská sůl
5 pl olivového oleje
větší hrstka sušených hub

Návod:

  1. Houby namočíme nejlépe den před v menším hrnci. (Pokud jsme to nestihli, zalijeme v hrnci vroucí vodou a necháme nejlépe hodinu pod pokličkou změknout.) Poté houby vyjmeme a nasekáme na menší kousky. (Vývarem nastavíme vodu, kterou budeme zalévat polévku.)
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce s rozpáleným olejem. Osmažíme do růžova, ke konci přidáme tymián s kmínem, který také zlehka zasmažíme. Zalijeme 2,2 l vody, vložíme horkou vodou propláchnuté jáhly, na kostky nakrájený brambor, mrkev, houby, wurzl a přivedeme k varu. (Můžeme použít i řapíkatý celer.)
  3. Vaříme pozvolna, dokud brambory nezměknou a jáhly nejsou uvařeny. Ke konci přidáme na kolečka nakrájený pórek a vaříme dalších 5 minut.
  4. Přidáme nasekanou petrželku, zamícháme, dle potřeby dosolíme a necháme pod pokličkou 10 minut dojít. (Po odležení se může stát, že polévka ještě zhoustne, dle libosti opět naředíme vodou.)

Můj tip:
Polévku můžeme ochutit česnekem, přidat majoránku nebo zjemnit smetanou.

DSC_5222-2

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

29.12.2015

Share This