Greenwayfood

by Petr Klíma

Lněné krekry s tofu pomazánkou z mořských řas

, ,
Lněné krekry s tofu pomazánkou z mořských řas
Chystáte párty a chcete hosty překvapit něčím nevšedním, ale hlavně domácím?

1 větší plech 30 x 40 cm
Doba přípravy: 50 minut

Budeme potřebovat:
100 g zlatého lnu
100 g hnědého lnu
50 g loupaného konopného semínka
50 g sezamu natural
4 pl omáčky tamari
5 pl olivového oleje
1 čl granulovaného česneku
1 pl směs různých bylinek
1 čl mletého římského kmínu (nemusí být)

DSC_0198

Na pomazánku:
200 g tofu natural (může být bylinkové)
3 pl vloček mořských řas /seaweed salad/
2 pl sójové smetany (může být i mléko)
mořská sůl
1 citron
1 svazek pažitky nebo jarní cibulky

DSC_0330-2

Návod:

  1. Do mísy dáme len, zalijeme vodou tak, aby byl celý ponořený, a necháme 15 minut nabobtnat.
  2. Do menší misky si odvážíme zbytek surovin, přidáme koření a bylinky. Tuto směs vsypeme do mísy s lnem, přidáme omáčku, olej a vše důkladně zamícháme.
  3. Směs vlijeme na větší plech s pečícím papírem a lžící rovnoměrně rozmažeme na tenkou placku.
  4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170° asi 20 minut.

 

Můj tip:
Je dobré krekry ponechat jeden den v pokojové teplotě přikryté papírem, pěkně doschnou a budou křupavé.

DSC_0276

Pomazánka:

  1. Vločky dáme do skleničky a zalijeme trochou teplé vody.
  2. Tofu nakrájíme na větší kostky, vložíme do mixéru, přidáme vločky (můžeme použít trochu vody, ve které jsme je máčeli), smetanu, sůl a umixujeme na jemnější pomazánku.
  3. Hotovou pomazánku dochutíme solí a zastříkneme citronem. Přidáme nakrájenou pažitku a zamícháme.

Tip:

pomazánku můžeme obohatit sezamovou pastou nebo posypat sezamem

u těchto receptů můžeme kombinovat libovolné koření nebo bylinky

 

Dobrý tip pro silvestrovský den…

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

13.12.2015

Share This