Greenwayfood

by Petr Klíma

Makový koláč s višňový kompotem

, , ,
Makový koláč s višňový kompotem

Mák to je droga, doslova a do písmene. Jakmile vidím něco s mákem, sbíhají se mi sliny. Je významným zdrojem vápníku, který je pro lidské zdraví velice důležitý. Tento koláč opět vzniknul z rychlé improvizace. Ve  skříňce se zavařeninami mi stály třešně od babičky. No byli tam už pár let, ale pořád jim nic nebylo. Koláč je na celozrnném korpusu se sušeným droždím, a je v něm minimální množství cukru. Zamilujete si ho, je velice jednoduchý.

 

10 porcí
doba přípravy 1 hodinu

Budeme potřebovat:
Těsto:
250g  špaldová celozrnná mouka
150 ml teplé vody
2 pl olivového oleje
1 čl sušené třtinové šťávy /panella/
2 čl sušeného droždí
špetku soli
Náplň:
150 g máku
80 g rozinek /nebo datlí/
1,5 dcl sójového mléka
1 čl skořice
kůra z Bio citronu

višňová zavařenina / mají v Lidlu- vystačí na 2 koláče/
hrst neloupaných mandlí

Návod

      1. Mouku vsypeme do větší mísy. Do teplé vody vložíme droždí s cukrem, zamícháme a necháme 5 minut zpěnit. Kvásek vlijeme do mouky, přidáme olej, sůl a vypracujeme vláčně těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout (asi 25 minut).
      2. Mák umeleme a vsypeme do misky, přidáme skořici a citronovou kůru. Rozinky vsypeme do nádobky, zalijeme horkým mlékem, rozmixujeme a vlijeme do misky s mákem. Necháme nabobtnat.
      3. Těsto znovu propracujeme, rozprostřeme na plech s pečícím papírem tak, aby bylo po stranách vyvýšené. Při tvarovaní na plechu zlehka polijeme olejem, půjde to lépe. Těsto krásně vyběhne a tak může být při roztlačování na plechu hodně tenké. Na těsto rozetřeme makovou náplň. Posypeme vypeckovanými višněmi, které mírně vtlačíme do náplně.
      4. Pečeme v předem na 165°C vyhřáté troubě 20 – 25 minut. Pět minut před koncem posypeme nasekanými mandlemi a dopečeme.

      DSC_4768  DSC_4777

      DSC_4775  


Můj tip:

Místo třešní můžete použít borůvky nebo višně, ty však můžou být více kyselé proto bych doporučil mírně posypat cukrem.

 

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

28.2.2017

Share This