Greenwayfood

by Petr Klíma

Špalda s jarní zeleninou a praženou slunečnicí

, ,
Špalda s jarní zeleninou a praženou slunečnicí

Abych pravdu řekl, tak u nás doma se celé zrno nikdy moc nepřipravovalo, když pominu třeba ječné kroupy, které se vařily velice zřídka. Až v Countrylifu jsem se naučil se zrnem více pracovat. Zrno je syté a díky slupce je velice výživné a zdraví prospěšné. Špalda je pro mě úplně nejchutnější, ale mám rád také klasickou pšenici nebo třeba další druh pšenice kamut. Takto přesně připravujeme špaldu u nás v restauraci, i když zelenina se samozřejmě mění podle sezonní situace. Můžu říct, že se dříve obilná jídla moc neprodávala, ale poslední dobou se vždy vyprodají. Možná i proto, že si je lidé doma až tak často nevaří, stejně jak tomu bývalo u nás.

2 porce
doba vaření špaldy 45 minut
doba přípravy 15 minut

Budeme potřebovat:
150 g pšenice špalda zrno
2 hrstky slunečnicových semínek
4 lžíce olivového oleje
3 jarní cibulky
1 větší mrkev
2 stroužky česneku
1čl kari koření
1 čl drceného kmínu
1 – 2 čl mořské soli
2 hrsti špenátu
1 hrst hrášku
1 malý svazek petrželky

 


Návod:

  1. Špaldu je nejlepší den předem namočit, trochu nabude na objemu, změkne a bude se kratší dobu vařit. Zrno propláchneme, vlijeme čerstvou vodu, osolíme a vaříme asi 45 minut, pak necháme pod pokličkou dojít.
  2. Slunečnicová semínka vsypeme na suchou pánev a opražíme, dokud nezačnou hnědnout. Pozor aby se nepřipálila, v tom případě by zhořkla. Vysypeme stranou do misky na dokončení pokrmu.
  3. Na stejnou pánev vlijeme olej, vsypeme na kolečka nakrájené spodní části jarních cibulek, na ½ kolečka nakrájenou mrkev a restujeme asi 5 minut. Přidáme utřený česnek, kari, kmín a krátce zarestujeme. Podlijeme trochou vody, osolíme a dusíme, dokud nezačne mrkev měknout.
  4. Vsypeme opraný a nahrubo nasekaný špenát, hrášek, nakrájené zelené vršky cibulek a opět chvíli podusíme. Vsypeme špaldu, nasekanou petrželku a opražená semínka, zamícháme a dle potřeby osolíme. Část semínek a nasekané petrželky necháme na posyp při servírování.

Můj tip:
na jaře můžete také přimíchat nasekaný medvědí česnek nebo třeba mladé kopřivy.

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

20.5.2017

Share This