Greenwayfood

by Petr Klíma

Sušená třtinová šťáva

Sušená třtinová šťáva

Sušená třtinová šťáva je vlastně pracukr, který je šetrně sušen bez zbytečného dělení cukru od melasy, bez rafinace a na rozdíl od průmyslově ošetřeného cukru jsou v něm zachovány všechny vitamíny a minerální látky.  Někde se s ním také můžeme setkat pod názvem „BIO cukr“, už proto, že je stoprocentně organický a zdraví prospěšný. Jeho historie sahá k roku 1570, kdy ho Španělé přivezli z Indie na americký kontinent. Už ve starověkém lékařství se tradovalo, že je především výborným zdrojem energie, ale také čistí krev a zabraňuje revmatu. Mezi největší producenty patří Pákistán, Indie, Ekvádor, Indonésie nebo třeba Austrálie. Vyniká specifickou vůní a karamelovou chutí, kterou oceníme nejen při pečení a vaření, výborně funguje například při výrobě domácího karamelu a lze použít i ke slazení kávy či čaje. Je to výrazně zdravější náhražka klasického řepného cukru. Je sice o něco vlhčí než klasický cukr, ale lze jej bez problémů použít v jakémkoli receptu, kde je uveden bílý cukr. Oproti klasickému cukru obsahuje ve větší míře vitamín A, některé z vitamínů skupiny B, vitamín C, D a E. Z minerálních látek obsahuje nejvíce vápník, draslík, železo, fosfor, mangan nebo třeba zinek.

DSC_3289

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

5.12.2015

Share This