Greenwayfood

by Petr Klíma

Cibulovo-rajčatová polévka s křenem

,
Cibulovo-rajčatová polévka s křenem


Křen k zimě tak nějak patří, pojďme ho pro změnu vyzkoušet v polévce. Pamatuji se, když jsme na zahradě mívali trs křenových listů, no a když přišlo třeba na křenovou omáčku, tak šel do akce rýč, a nebylo vždy úplně lehké ho ze země dostat. Obzvláště když už přituhovalo, v době kdy přicházela vlezlá zima. To pak přišel křen právě o to více vhod 🙂

Počet porcí: 5
Doba přípravy: 50 minut

Suroviny:
6 středně velkých cibulí
1 lžícetmavého třtinového cukru
1 lžičkasušeného tymiánu
2 menší brambory
1 mrkev
3 malé bobkové listy
3 kuličky nového koření
1 lžíce polévkového koření
1 plechovka drcených rajčat (400 g)
8 lžic olivového oleje
5 lžic nastrouhaného čerstvého křenu
mořská sůl
čerstvá petrželka

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme na tenké měsíčky, které vsypeme na rozpálený olej a restujeme, dokud není cibule pěkně hnědá a nezačne karamelizovat. Ke konci přidáme cukr, tymián a opět krátce restujeme. 2/3 cibule odložíme zvlášť do misky a necháme na dokončení polévky.
  2.  Zalijeme 1.6 l vody, přidáme na kostky nakrájené brambory, mrkev, nové koření, bobkový list a polévkové koření. Polévku přivedeme k varu a pozvolna vaříme , dokud brambory nezměknou.
  3. Z polévky vyjmeme koření a důkladně ji rozmixujeme. (Dle potřeby můžeme mírně naředit, polévka by neměla být příliš hustá.)
  4. Do polévky přidáme rajčata, osmaženou cibuli a 2 minuty povaříme.
  1. Vsypeme nastrouhaný křen, ochutíme dle potřeby solí, cukrem nebo octem. (Může být také sójová omáčka- polévka by měla být příjemně sladkokyselá)
  2. Nakonec na talíři posypeme nasekanou čerstvou petrželkou, může být i trochu nastrouhaného křenu (Případně můžeme zjemnit sójovou smetanou.)

1 komentář

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

20.11.2019

Share This