Greenwayfood

by Petr Klíma

Dýňové noky se švestkovým rozvarem a mákem

,
Dýňové noky se švestkovým rozvarem a mákem

Z dýně se dá udělat sladký koláč, což jsem ukázal už v mé první kuchařce. Nyní doporučuji vyzkoušet také tyto výtečné noky. Jídlo je velice jednoduché a rychlé, vaše děti se budou určitě oblizovat, tak šup na to!

Počet porcí 6
Doba přípravy
70 minut

Budeme potřebovat:
1 kg dýně hokaido (čistá váha bez jader)
350 g pšeničná polohrubá mouka
špetka soli
mletý mák
600 g švestek
3 lžíce datlového sirupu
sojový jogurt
½ lžičky mletého zázvoru
½ lžičky mleté skořice

Návod:

  1. Dýni rozkrojíme, zbavíme jader, neloupeme, nakrájíme na malé kousky, zalijeme vodou a vaříme do měkka (asi 20 minut). Necháme důkladně vychladnout.
  2. Dýni přepasírujeme přes hrubé síto do misky. Přidáme mouku, sůl a vypracujeme těsto. Lžícemi tvarujeme noky, které klademe na pomoučený vál. (Je možné, že budeme potřebovat o trochu méně či naopak více mouky – to závisí na tom, jak dobře bude dýně scezená. Těsto by se nemělo příliš lepit na lžíci, noky však nesmí obsahovat mouky moc, nebo budou tuhé.)
  3. Noky vkládáme do většího hrnce s vroucí vodou a vaříme 6 – 7 minut.
  4. Mezitím nakrájíme na čtvrtky švestky, podlijeme 1 dcl vody, přidáme zázvor, sirup a povaříme asi 5 minut. Omáčku naservírujeme na talíř, poklademe noky, posypeme mletým mákem, případně ještě zakápneme sirupem.


Můj tip:

Noky lze také pouze přelít rostlinným margarínem a posypat opraženou strouhankou s cukrem. Pokud vám noky zbudou, udělejte si je druhý den třeba se špenátem a uzeným tofu.

 

2 komentáře

  1. Moc děkuji za výborný recept :o). Včera jsem Vás objevila a hned k večeři vařila Vaše dýňové nočky. Nočky byly nadýchané a omáčka je krásně doladila. Takže dnes už pokukuji po další inspiraci :o)). Ať se daří a těším se na další dobroty!

Zanechat odpověď pro PK Zrušit odpověď na komentář

Dovednosti

Zveřejněno

8.9.2021

Share This