Greenwayfood

by Petr Klíma

Polentová pizza

, ,
Polentová pizza

Jídla z polenty jsou lehká, ale přitom vydatná a nedají až tak moc práce. Možná se to nebude z návodu a seznamu surovin zdát, ale vážně je to tak, věřte mi. Polenta je kukuřičná kaše, používaná především v severní Itálii, Chorvatsku, Moldavsku nebo třeba v Černé Hoře. Kromě bílkovin je bohatá na vlákninu a některé vitamíny. Její využiti je velice všestranné, dobrá je naslano, do dezertů nebo jako zavářka do polévky. Někdy si z ní rád udělám kaši na snídani s ovocem a ořechy.

DSC_6643

 2 porce
doba přípravy 50 minut

Budeme potřebovat:
130 g polenty + 500 ml vody
1 malá cuketa
1/2 žluté papriky
1 červená paprika
1 červená cibule
4 větší žampiony
pár cherry rajčátek
80 g rajčatového pyré
oregano / provensálské koření
2 stroužky česneku
olivový olej
hrst černých oliv
čerstvá bazalka / šalvěj
špetka drceného kmínu
sůl / barevný mletý pepř
hrstka ořechů / kešu / mandlí
lahůdkové droždí

DSC_6418

 Návod:

  1. Korpus: do vroucí osolené vody přidáme lžíci olivového oleje, vsypeme lžičku provensálských bylin a polentu. Krátce vaříme, nejméně však minutu, dokud kaše nezhoustne. Na plech s pečícím papírem rozdělíme na dvě hromádky a rozetřeme na tenčí placku.
  2. Omáčka: rajčata rozmícháme s rozetřeným česnekem, solí a lžičkou oregana.
  3. Zpracování zeleniny: na oleji osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme nahrubo nakrájené žampiony, kmín, plátky česneku, šalvěj a osmahneme, dokud žampiony nezměknou. Přeložíme na první korpus a poklademe plátky cherry rajčátek.
    Na druhou pizzu vložíme na pánev s olejem na kostky nakrájené papriky, provensálské bylinky a krátce osmahneme. Přidáme nakrájené cukety a opět osmažíme, dokud nezhnědnou. Nakonec přimícháme nasekanou bazalku. Opět naneseme na druhý korpus a posypeme olivami.

DSC_6458   DSC_6450   DSC_6466

  1. Dokončení: vložíme do trouby předem vyhřáté na 175°C a pečeme 20-25 minut, dokud zelenina zezlatoví. Nakonec posypeme nasekanými ořechy s lahůdkovým droždím a dalších 5 minut zapečeme.

DSC_6597

Můj tip:
Místo ořechů a droždí můžeme použít rostlinné sýry, jako jsou Vegenline nebo Tavenýr.

DSC_6569

4 komentáře

Zanechat odpověď pro Dana Klára Zrušit odpověď na komentář

Dovednosti

Zveřejněno

24.1.2016

Share This