Greenwayfood

by Petr Klíma

KIMCHI- korejský kvašený salát

,
KIMCHI- korejský kvašený salát

Tento pokrm je u nás už pár let velkým hitem zdravé výživy. Když jsem ho poprvé ochutnal, vážně mě nadchl. Jeho předností je pikantní chuť a především zdraví a tělu prospěšné účinky. Většinou funguje jako příloha, salát k hlavnímu chodu. Kimchi k nám docestovalo z Korey, kde tento způsob kvašení zeleniny používali k uchování sezonní zeleniny na zimu. Kimchi přispívá k udržení zdravého trávícího systému, stimuluje chuť k jídlu a podporuje vitalitu. Základní receptura je z čínského zelí a dle chuti a možností se dá přidat mrkev, různé druhy ředkve, papriky, jarní cibulka a další. Moje verze je o něco jemnější, než je tomu třeba u klasického kimchi, připravovaného v jeho původní zemi.

 

DSC_8415

10 – 12 porcí
máčení zelí
2 hodiny
přípravy 10 minut
kvašení nejméně 2 dny

Budeme potřebovat:
1 větší čínské zelí
3 pl mořské soli
1 papriku
2 menší mrkve
3 pl sójové omáčky
2 čl vrchovaté drcených chilli papriček /každý podle odvahy/
4 nastrouhané stroužky česneku
1 pl strouhaného čerstvého zázvoru
větší zavařovací sklenice

DSC_8013

Návod:
1
. Do větší mísy vlijeme vodu, přidáme sůl a necháme rozpustit. Zelí nakrájíme na libovolné (větší) kousky a vsypeme do mísy s vodou. Necháme naložené 2 hodiny. Vodu scedíme a zelí propláchneme vodou. Ochutnáme – zelí by nemělo být příliš slané. Pokud ano, znovu propláchneme.
2. Do mísy se zelím přidáme na nudličky nakrájenou mrkev, papriku, sójovou omáčku a zbytek dochucovacích surovin. Rukama důkladně promačkáme, zelenina by měla pustit trochu šťávy. Dle potřeb můžeme mírně osolit.
3. Kimchi napěchujeme do sklenice a necháme v pokojové teplotě kvasit nejméně dva dny s mírně povoleným víčkem. Zkvašený salát skladujeme v chladném místě, vydrží asi 1 měsíc.
4. Na talíři posypeme jarní cibulkou a sezamem.

DSC_8436

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

3.1.2017

Share This