Greenwayfood

by Petr Klíma

Řepná polévka s pomerančem a quinoou

, ,
Řepná polévka s pomerančem a quinoou

Tuto polévku jsem připravoval nespočetněkrát, převážně v restauraci, ale i doma. Nyní jsem si na ni vzpomněl a uvažuji, že ji opráším a budu servírovat na štědrovečerním stole. Polévka je příjemně nasládlá už proto, že je z řepy pečené. Také pomeranč a voňavé koření jí dodává velice zajímavou a exotickou chuť.

Počet porcí 5
Doba přípravy: 45 minut

Budeme potřebovat:
2 středně velké řepy
1 dcl olivového oleje
1 lžička sušeného rozmarýnu
mořská sůl
2 středně velké cibule
½ lžičky perníkového koření
2 stroužky česneku
1 lžička zeleninového bujonu
1 brambor
50 g bílé quinoi
1 Bio pomeranč
rýžová smetana a petrželka na dokončení

Návod:

  1. Řepu oloupeme, překrojíme na poloviny a následně nakrájíme na tenké plátky. Osolíme, polijeme olejem a posypeme rozmarýnem.  Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170°C do poloměkka.
  2. Cibuli nakrájíme na hrubo, vložíme na rozehřátý olej a orestujeme do růžova. Ke konci na pár vteřin zarestujeme na plátky nakrájený česnek s kořením. Zalijeme 1,4 l vody, přidáme na kostky nakrájený brambor, lžičku bujonu a soli. Přivedeme k varu a vaříme, dokud brambory nezměknou.
  3. Quinou zalijeme dvojnásobným množstvím vody, přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 7 minut. Odstavíme a necháme pod pokličkou dojít.
  4. Do polévky přidáme upečenou řepu a rozmixujme na jemný krém. Ke konci přidáme šťávu a kůru z pomeranče. Vsypeme quinou a necháme ještě 10 minut pod pokličkou dojít. (Před vsypáním dbáme na to, aby polévka nebyla příliš hustá, s quinoou ještě zhoustne.) Dle potřeby dochutíme solí nebo zjemníme smetanou.
  5. Podáváme s nasekanou petrželkou či chlebovými krutonky nebo můžeme posypat opraženými semínky.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

16.12.2017

Share This