Greenwayfood

by Petr Klíma

Francouzský salát s hráškem a estragonem

,
Francouzský salát s hráškem a estragonem

Nacházíme se v období, kdy máme na trzích možnost vybírat z mnoha druhů a barev typicky jarních salátů, kterých si budeme mít možnost užívat přes celé léto. A pro tuto příležitost jsem si pro vás schraňoval krabičku sušeného estragonu od Sonnentor, abych vám ukázal, jak skvostně a smysluplně vytvořit zálivku, se kterou budete mít vždy zaručený úspěch. Francouzský dresing… jak ho často nazývám, v sobě skrývá několik specifický surovin, třeba lehce pikantní dijonská hořčice, ocet a nemělo by chybět chuť sladká, v tomto případě jsem použil javorový sirup, lze však nahradit i třeba medem. Také méně známá bylinka estragon, je charakteristická pro francouzskou kuchyni a i proto má své jisté místo v tomto dresinku, bližší info s této bylince najdete níže.


Počet porcí 4
Doba přípravy 50 minut

Suroviny:
dresink
100 ml panenského olivového oleje
1 lžíce dijonské hořčice
3 lžíce vinného či jablečného octa
2 lžíce javorového sirupu
1 stroužek česneku
1 vrchovatá lžíce sušeného estragonu
špetku mořské soli
špetka mletého pepře
čerstvá pažitka (nebo kopr)
dokončení salátu
100 g mladého hrášku
(může být i mražený)
salát Salanova crispi červený
či jiný oblíbený druh
hrst červených ředkviček
malá červená cibule

Návod:

  1. Suroviny na dresink kromě pažitky vložíme do nádobky a rozmixujeme tyčovým mixerem (pokud by se vám dresink zdál příliš hustý, přidejte i trochu vody dle vlastního uvážení), nakonec vmícháme 2 lžíce na jemno nakrájené pažitky (dresinku je trochu více, dejte si jej do malé skleničky a uschovejte v lednici pro opětovné použití).

  2. Hrášek vložíme do vroucí vody a vaříme asi minutku, scedíme a ihned vložíme do ledové vody. Opět scedíme do sítka, necháme důkladně okapat a vsypeme do větší mísy. Přidáme natrhaný salát, na kolečka nakrájené ředkvičky a cibuli. Těsně před podáváním přelijeme dresinkem a zamícháme.

Můj tip: obdobný salát z různých druhu listových salátu (Římský, ledový, Lollo Biondo a Rosso) můžete připravovat i během léta, výtečné je i do salátu přidat na kostičky nakrájenou a následně upečenou červenou papriku.

Estragon pravým názvem pelyněk estragon platí ve francouzské kuchyni za nepostradatelnou bylinu, u nás jeho používání není až tak běžné. Jeho nasládlá chuť nese lehké stopy peprného aroma, především se však vyznačuje velice příjemnou anýzovou vůní, velice snadno lze vypěstovat i na zahrádce. Estragon se dá lépe sehnat právě v sušené formě, i když my ho v restauraci požíváme i čerstvý, do smetanových či rajčatových omáček, výtečné ve spojení s fazolemi nebo čočkou . V každé formě je jeho aroma odlišné, ale velice zajímavé, je na vás jaké formě dáte přednost.



Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

18.6.2021

Share This