Greenwayfood

by Petr Klíma

Luštěninová kuchařka je venku!!!

Luštěninová kuchařka je venku!!!
Musím se přiznat, že když na podzim 2017 vycházela Zeleninová kuchařka, věděl jsem, že to nebude, co se tvorby receptů týče, moje poslední slovo. Můj způsob vystavění receptů a s ním související pohled na zdravé stravování se v určitém smyslu proměnil. Ne snad základní styl vaření nebo důraz na kvalitu surovin. Záměrně jsem však začínal z receptů vynechávat drahé vegetariánské polotovary a začal jsem je nahrazovat kvalitními luštěninami, které jsou při rostlinném stravovaní velice důležité a klíčové, ale především přirozené. Možná si nedovedete představit v koprovce bílou fazoli, v omáčce Stroganoff fazoli pinto, hrachovku s pečenou sezamovou mrkví nebo si třeba namazat na snídani nutellu, která je vyrobena z cizrny a neobsahuje cukr. Ano, to všechno je možné a chutná to vážně dobře! A proto přicházím s novou knihou a vizí, jak si z luštěnin vařit chutně a zdravě.

 

Kniha v mnohém na tu první navazuje (v  přístupu a ve využívání čerstvých sezónních ingrediencí), v mnohém ji rozvíjí – přináší samé nové recepty a zapojuje další a další suroviny. Díky knize budete moci vychutnat kouzlo moderní veganské kuchyně, ať už je váš stravovací styl jakýkoli. A protože zásadní součást zdravého jídelníčku představují bílkoviny, je tato kniha věnována (zejména) luštěninám jako jejich kvalitnímu rostlinnému zdroji.

Jak totiž luštěniny skutečně zařadit do domácího vaření? Jak je správně připravovat, klíčit, fermentovat, skladovat? Co všechno se z nich dá vyčarovat a jaké druhy se na co hodí nejlépe? A hlavně, jak si na nich i s dětmi pochutnat a nikdy se u toho nenudit?


       

Spolu s luštěninami hraje i tady velkou roli čerstvá lokální zelenina a bylinky, můj oblíbený zdroj nevyčerpatelné inspirace i výzva jak co nejlépe zpracovat. V přehledném výběru figurují nejrůznější typy jídel: od svačinkových dipů, pomazánek a salátů přes dokonalé polévky a pestrou nabídku hlavních jídel až po překvapivé, ale skvělé sladkosti. Například cizrna tady zazáří nejen v polévce, ale i „na pivu“ coby hlavní chod nebo naopak ukrytá v báječných sušenkách! Perfektně vystavěné recepty jsou navíc obohaceny o zajímavé souvislosti a autorovy originální tipy.

Díky vlastním a originálním fotografiím nebo třeba  konceptu na němž kuchařka postavena, je  kniha opět osobitým dílem, gejzírem barev a chutí. A navíc nechává nahlédnout do osobního zákulisí, do krásné atmosféry sezónní přírody a zážitků, jako je společná sklizeň s dětmi v prosluněném ovocném sadu či návštěva farmářských trhů…

Kniha je tak nejen praktickým gurmánským průvodcem po světě zelených bílkovin a skvělou inspirací pro každodenní vaření, ale i velmi příjemným a barvitým zážitkem. Knihu můžete objednat už dnes zde.

Zde ještě pár osobních fotek z akce , kde jsme společně s kolegy a přáteli představili knihu světu.

   

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

21.5.2019

Share This