Greenwayfood

by Petr Klíma

Perníčky z žitné výražkové mouky

Perníčky z žitné výražkové mouky

​ Abych pravdu řekl, tak jsem nikdy nepekl žitné perníčky, většinou jsem používal špaldovou mouku, takže tohle byla letošní premiéra. Tento recept jsem si vybral v rámci spolupráce s firmou Probio, která má dle mého názoru mouky nejlepší kvality na českém trhu. Probio mi poskytlo tuhle bio mouku i pro děti na kroužek vaření, cíleně jsem si je nechal na konec roku, kdy jsem naplánoval hromadné pečení perníčku ve školní kuchyni. Perníčky jsou moc dobré, ubral jsem v receptu jen trochu cukru, přeci jen se perníčky nakonec ještě zdobí cukrem, originální recept vypadá takto. Recept jsme doma samozřejmě párkrát otestovali, jak můžete vidět z fotografií, pečení se účastní vždy všichni členové naší rodiny.



​ Suroviny
500 g mouka žitná výražková
100 g cukr moučkový
1 ks kypřící prášek
2 lžičky perníkového koření
70 g máslo
2 ks vejce
80 g med
1 špetka sůl
1 vrchovatá lžíce kakaa


Výražková mouka (nebo-li také výražná mouka, vejražka) je velice kvalitní nízkovymletá žitná mouka světlého typu, která je umleta na hladko. Tahle vysoce kvalitní mouka je ideální volbou na pečení kvalitního žitného chleba, ale i svátečního pečiva k posvícení, jako jsou buchty, koláče, perníky nebo vdolky, podobně tomu bylo v dávné minulosti.

Postup:

  1. Do mísy prosejte mouku, moučkový cukr a kakao. Přidejte prášek do pečiva, koření a sůl. Důkladně promíchejte. Přidejte máslo, 2 vejce, med a vypracujte v hladké těsto. To dejte do lednice na 1 hodinu odpočinout.
    2. Těsto znovu propracujte, vyválejte plát výšky 2-5 mm a vykrájejte perníčky libovolných tvarů. Perníčky poležte na plech vyložený pečícím papírem, potřete bílkem a pečte na 170°C 8-10 minut. Těsto vyjde cca na 3 plechy.

Dovednosti

Zveřejněno

8.12.2020

Vložit komentář

Share This