Greenwayfood

by Petr Klíma

Pokřtěno a vysláno do světa….

,
Pokřtěno a vysláno do světa….

Další krásná událost za námi. V minulém týdnu se odehrálo hned několik zajímavých akcí, kterých jsem se zúčastnil. I když do poslední chvíle nebylo jasné, jestli se akce uskuteční, vše klaplo na jedničku bez újmy na kohokoliv zdraví. Minulé úterý se v rotundě ve Šternberském paláci nedaleko Pražského hradu uskutečnila prezentace smartpressích knižních novinek za uplynulý rok 2021. Všichni zúčastnění autoři, mají za sebou hned několik velice úspěšných knih a i proto, považuji tuto sestavu za velice plodnou a povedenou, takže silnej rok :-). A jelikož jedno z prezentovaných děl byla i moje třetí Obilovinová kuchařka, tak jsem samozřejmě na této akci nemohl chybět. 

Sál Šternberského paláce ve kterém jsem se sešli s novináři, partnery a spolupracovníky, patří mezi nejvýznamnější díla světské architektury nastupujícího vrcholného baroka v Čechách. Místo opět krásně a stylově vybrané, jako stvořené k setkání nad knihami, které jsou něčím ojedinělé, výjimečné a hlavně velice originální, stejně jako toto místo o kterém mluvím.

Celý program, kterého se na pódiu s mikrofonem v ruce ujala sama nakladatelka Smart Press Martina Boledovičová, se nesl tak trochu v adventní atmosféře. Ve venkovní části krásné zahrady s originálními sochami se popíjel nealkoholický punč a svařené víno, nechybělo klasické i nevšední vánoční cukroví, ale také různé slané jednohubky, na kterých se podílela celá redakce, ale i autoři. Na stole u východu na hosty čekala i malá pozornost na cestu v podobě domácí trnkové šťávy od Hanky Zemanové.

 

                                                         

Jako první byla představena kniha Anity Blahušové Zahrada do vázy, která navazuje stejně tak jako u mě na dvě předešlé publikace věnující se zahradničení, květinám a mnoho dalším aktivitám s tímto tématem spojeným. Nová kniha zkušené autorky a zahradnice přináší podrobného průvodce pěstováním květin k řezu: nádherných, pestrých, lokálně a ekologicky vypěstovaných vlastníma rukama. Je určena jak začátečníkům, tak pokročilejším pěstitelům, zahradám suchým i stinným, venkovským i městským. A nezapomíná ani na ty milovníky květin, kteří mají po ruce třeba „jen“ balkon. Sami můžete nakouknou podobně v eshopu SP co vše tato kniha v sobě skrývá.

Následovala prezentace již jednou zmiňované Obilovinové kuchařky z mojí domácí dílny. Kniha slouží jako skvělý a převratný průvodce vařením s obilovinami, plný receptů od krémových polévek, přes plnohodnotná hlavní jídla, zářivé saláty a voňavé dezerty, až po originální tataráček nebo polský Bigos! Žádné „prázdné“, nezdravé nebo suché přílohy, žádné pusté sacharidové pokrmy! Kvalitní obiloviny jsou ve skutečnosti nabité bílkovinami a minerály a v kuchyni můžete při jejich mnoha druzích a podobách doslova kouzlit!

Možná vás trochu zarazilo, že jsem v článku mluvil v půli listopadu o adventu, hlavním důvodem nejspíše byl fakt, že třetím velice originálním dílem na řadě přišel nový Vánoční Tradinář od Martiny Boledovičové a Martiny Viktorie Kopecké. Kniha taktéž navazuje na Tradinář a Kroniku která se věnuje dost podobné tématice. Kniha vás provede zimním časem klidu přírody od posledních podzimních posvícení přes advent a přípravy na Vánoce, Štědrý den, vánoční svátky a přelom roku až do masopustu. Porozumíte tradičním zvykům, které můžete začlenit do oslav s rodinou, přáteli i sousedy. Kniha ale také ukazuje, jak využít klidu přírody, který nabízí temné dny a dlouhé noci na konci roku, pro svůj osobní čas, tvořit své další plány a radovat se z příchodu nového roku a světla.

V poslední řadě byla do světa vyslána dlouho připravovaná a očekávaná kniha Hanky Zemanové Rytmus roku. Kniha vystihuje život v rytmu přírody, poukazuje na každý měsíc v roce, který nabízí jiné dary. Odhaluje nejlepší superpotraviny, které máme úplně zadarmo k dispozici kolem sebe. Naučí nás smysluplně využít kopřivy, pampelišky, bršlice, lesní borůvky, šípky, trnky a léčivé byliny. Kniha zmiňujeme také jak využít denní světlo a v noci úplnou tmu, v létě ohňostroj krásy, světla a hojnosti, v zimě ticho, tmu a nebarevnou krajinu. Toto vše vyživuje a léčí naše tělo i duši, jsou to ty nejobyčejnější věci, které jsou v ohrožení. Stejně jako živá úrodná půda, čistá voda, brouci a včely a proto o nich napsala autorka právě knihu Rytmus roku. Knihu pro vás bude užitečná pro celý rok i po celý život. Na každý měsíc spolu se třemi lékařkami autorka vybrala sezónní nápoje, jídla, elixíry i tipy, jak běžný život sladit s právě probíhajícím ročním obdobím. Posláním knihy je používání zdánlivě nejobyčejnější věci z přírody a k zachovat je jako vzácné poklady. Knihu jsem zatím jen v rychlosti prolistoval, ale jakmile bude více času tak vám o ní na blog napíšu něco více.

O fotky, které celou akci do puntíku vystihují, se postaral Pavel Ovsík, kterého znám ze spolupráce na Pravém domácím časopise, ale i jako autora několika krásných fotek, které jsem nedávno mimo jiné použil v jedné z mých kuchařek, za což znovu moc děkuji. Doporučuji všechny knihy pečlivě nastudovav na eshopu Smartpress, kde je lze pořídit za velice lákavé ceny, mohou pak sloužit jako originální dárek nejen pod stromeček. 


Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

17.11.2021

Share This