Greenwayfood

by Petr Klíma

Špaldové martinské rohlíčky

, , ,
Špaldové martinské rohlíčky

Svatého Martina letos oslavíme několikrát, jak doma, v jídelně, tak i s dětmi na pravidelném úterním kroužku. Pro tuto příležitost jsem vytvořil originální recept na klasické svatomartinské rohlíčky. Hlavním partnerem se mi pro tuto událost stal český producent kvalitní mouky Pernerka, sídlící ve Svijanech s dlouholetou tradicí od roku 1420. Mlýny Perner dodávají na trh kromě klasických druhů z českých polí i speciální mouky starých zrn, které jsou dokonce v bio kvalitě a i proto jsem se pro tuto spolupráci rozhodl. A aby to byl vážně slavnostní recept, tak jsem cíleně zvolil na rohlíčky mouku špaldovou, jak hladkou tak i jemně mletou celozrnnou. V dobrých poměrech tak, aby těsto drželo krásně pohromadě a ve výsledku bylo křehké. Také jsem cíleně použil kromě vanilkového cukru k přislazení trochu medu. Rohlíčky chutnají vážně skvěle, navíc druhý den ještě lépe.

Počet porcí 35 malých rohlíčků
Doba přípravy 80 minut

Suroviny:
těsto
180 g bio špaldové mouky hladké
90 g bio špaldové mouky celozrnné hladké
120 g změklého másla
2 lžičky vanilkového cukru
70 ml smetany na šlehání 33%
2 vaječné žloutky
špetka soli
Naplň:
160 g jemně umletých vlašských ořechů
1 vanilkový cukr
50 g medu
1 vaječný bílek
lžíce moučkového cukru na poprášení

Návod:

  1. Oba druhy mouky vsypeme do větší mísy, přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto. Zabalené těsto do folie vložíme do lednice na hodinu odstát.

  2. Suroviny na náplň smícháme v misce, druhý bílek, který nám zbyl při přípravě těsta necháme na potírání rohlíčků.

  3. Odstáté těsto rozdělíme na větší kuličky o váze 90 g, rovnoměrně vyválíme kruh na 3 mm tenký, můžeme zlehka podsypat moukou, aby se těsto nelepilo, rozkrojíme na 6 trojúhelníků. Na širší okraj vložíme lžičku ořechové náplně, potřeme u krajů řezu bílkem, rohy zahneme dovnitř a srolujeme v rohlíček, který prsty prohneme. Pokládáme na pekáč s pečícím papírem. Potřeme bílkem, vložíme do předem na 180°C vyhřáté trouby a pečeme 20 minut dozlatova.

  4. Posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.

Můj tip: rohlíčky lze také upéct kdykoliv během roku, pro obměnu navrhuji vyzkoušet makovou náplň s citronovou kůrou.




Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

30.10.2022

Share This