Kroužek vaření na se pomalu blíží ke konci a my máme za sebou už víc než dvacet chutných setkání, během kterých si děti vyzkoušely spoustu skvělých receptů. Tento týden jsme pekli tradiční bublaninu ze špaldové mouky s drobenkou – a nechyběly ani šťavnaté jahody a meruňky! Všechno se povedlo na jedničku – bublaniny byly výtečné a děti si pečení naplno užily. Obrovským pomocníkem byly opět kuchyňské roboty KitchenAid, se kterými byla práce opravdu hračka.
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
Suroviny
Na drobenku:
•70 g másla (pokojové teploty)
•60 g bílého cukru krystal
•100 g polohrubé špaldové mouky (lze i pšeničnou)
Na těsto:
•3 vejce
•½ hrnku řepkového oleje
•½ hrnku cukru krupice
•¾ hrnku mléka
•1 sáček vanilkového cukru
•2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
•2 hrnky polohrubé špaldové mouky
•cca 300 g sezónního ovoce (např. jahody, rybíz, borůvky, meruňky…)
Postup
1. Drobenka: V menší misce promněte máslo, cukr a mouku prsty, až vznikne sypká drobenka. Odložte stranou.
2. Ovoce: Omyjte, osušte a nakrájejte na menší, stejně velké kousky.
3. Těsto: Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny.
4. Přidejte olej, mléko, vanilkový cukr a prášek do pečiva, zamíchejte.
5. Pomalu přidávejte mouku a míchejte metličkou do hladkého těsta.
6. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem.
7. Poklaďte ovocem a zasypte připravenou drobenkou.
8. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C cca 35–40 minut, dokud nebude povrch zlatavý.
8. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C cca 35–40 minut, dokud nebude povrch zlatavý.