Greenwayfood

by Petr Klíma

Na Hanspaulce nám odstartovala čtvrtá sezona kroužku vaření

Na Hanspaulce nám odstartovala čtvrtá sezona kroužku vaření

Po prázdninové pauze jsme se znovu sešli v naší cvičné kuchyni na Hanspaulce a odstartovali už čtvrtý rok kroužku vaření. Atmosféra byla od první chvíle skvělá – děti se těšily, že si znovu oblečou zástěry a pustí se společně do práce. Není divu, vaření tu totiž nikdy není jen o receptech, ale především o radosti, smíchu a zážitcích, které si odnášejí domů.

Na úvod sezóny jsme zvolili opravdovou podzimní klasiku – švestkové knedlíky. Děti si vyzkoušely, jak připravit univerzální tvarohové těsto, které se hodí nejen na švestky, ale i na jahody, meruňky nebo jiné ovoce. Učily se nejen plnit a tvarovat knedlíky, ale také poznaly, jak jídlo voní a chutná, když je připravené s láskou a trpělivostí. Společná ochutnávka byla jako vždy tou nejlepší odměnou. Pro všechny, kdo si chtějí tento recept vyzkoušet doma, přikládáme jednoduchý postup níže – uvidíte, že děti vám v kuchyni určitě rády pomohou.

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

Suroviny:
250-300 g krupice jemné
špetka soli
1 vejce
250 g tučného tvarohu /kostka v alobalu/
20 ks švestky

Návod: 
1. Švestky omyjeme a vypeckujeme.
2 . Mouku promícháme se solí, přidáme vejce, tvaroh , dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. Podle potřeby přidáme mouku.
3. Z těsta vytvarujeme hada, podsypáváme moukou, ukrajujeme kousky těsta, z nichž tvarujeme placičku, vložíme švestku, dobře uzavřeme a vaříme 10 minut podle velikosti knedlíků.
4. Horké klademe na talíř, posypeme cukrem, strouhaným perníkem nebo mákem a rozpuštěným máslem.


 


  
   
   
    
 
  

   
   
   
   

   
   

Dovednosti

Zveřejněno

28.9.2025

Share This