Greenwayfood

by Petr Klíma

Hlívová polévka s celerem

Hlívová polévka s celerem

Možná si řeknete, že polévku z hlívy ústřičné umí připravit každý. Já mám však pár triků, jak ji udělat trochu jinak a chuťově perfektní. K tomu stačí jen pár neobvyklých surovin, velice rád používám podomácku umletý červený pepř, není vůbec ostrý a je příjemně...
Kopřivová polévka s medvědím česnekem

Kopřivová polévka s medvědím česnekem

Tak kopřivy už nějakou chvíli rostou! Ty krásný malý, mlaďoučký, tmavě zelený. Jedna z prvních průkopníků z říše bylin, které volně rostou skoro všude. S medvědím česnekem nám vždy dávají signál přicházejícího jara. Jejich využití v domácnosti je mnohostranné. Jak...
Uzená kroupová polévka

Uzená kroupová polévka

Klasická masitá uzená polévka se vaří převážně v jižním Tyrolsku, odkud nemá asi až tak daleko k nám, možná proto je u nás poměrně populární. Já pro vás opět připravil tuto velice jednoduchou vegetariánskou verzi, kde hlavní roli kromě krup a zeleniny hraje uzené...
Mrkvovo-pomerančová polévka s červenou čočkou

Mrkvovo-pomerančová polévka s červenou čočkou

Další inspirací, kterou jsem pro vás vybral ze své sbírky kuchařek je recept na polévku mikrobioložky a odbornice na výživu  Ivany Stenzlové z knihy Dej tělu šanci. V její první publikaci (nyní má i druhou Šance pro ženu 40+) podává vysvětlení funkčního metabolismu a...
Poctivý zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky

Poctivý zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky

Udělat si dobrý zeleninový vývar není žádná věda. Stačí mít pouze kvalitní suroviny a pár hodin času na dohlížení, aby byl vývar pravý silák. My u nás v restauraci děláme vývar každý den, máme vždy spoustu odřezků z různých druhů zeleniny, které do posledního kousku...