Greenwayfood

by Petr Klíma

Dejme prostor ječmenu v kuchyni

Dejme prostor ječmenu v kuchyni

Ječmen setý je jediná z domestikovaných odrůd ječmene pěstovaná pro výživu. Tento druh patří mezi jednu z nejstarší a čtvrtou nejredukovatelnější obilovinu, její šlechtění a následné zařazení do jídelníčku začalo více jak před pěti tisíci lety. Mezi nejvýznamnější...
Amarant- skvělá surovina, jak na něj!

Amarant- skvělá surovina, jak na něj!

Amarant neboli laskavec je pseudoobilovina (dvouděložná rostlina, která se neřadí mezi obilní trávy, ale používá se totožně) V minulosti byla tak jako třeba quinoa (merlík čilský), pěstována v jihoamerických koloniích Inků a Aztéků, pro její výživné zrno. Podobnost...
Quinoa- Merlík čilský

Quinoa- Merlík čilský

  Quinoa (Merlík chillský), nebo-li také „vzácný poklad Inků“, botanicky nespadá mezi obiloviny. V našich končinách je tak však převážně využívaná. Jejím původním domovem jsou daleké Andy v Bolívii, Peru a Chille. Již ale přes sto let se pěstuje i v...