Greenwayfood

by Petr Klíma

Podzimní přání novým knihám

Podzimní přání novým knihám

Stává se krásnou tradicí, že se vždy v podzimním čase scházíme s autory z nakladatelství Smart Press nad knihami vydanými během uplynulého roku. Napoledy jsme se setkali v podobném čase v rotundě Šternberského paláce na Pražském hradě, kde jsem měl příležitost hostům představit Obilovinovou kuchařku. V roce 2022 jsem žádnou novou knihu nevydal, avšak na „smartpressí“ akci jsem nechyběl a vy se v tomto článku dozvíte proč.

Tentokrát jsme se sešli v Přístavní ulici nedaleko Holešovické tržnice ve velice pěkně zrekonstruovaném prostoru staré truhlárny holešovického vnitrobloku Město moře. Výběr místa opět nezklamal, šlo o velice zajímavé, industriální místo, kde nechyběla originální předadventní atmosféra. Bylo nás mnoho, dorazila spousta zajímavých autorů a jejich hostů.


Úvodního slova a následného moderovaní celé akce se, jak je zvykem, ujala nakladatelka Martina Boledovičová, která jako prvního před publikum pozvala šéfkuchaře a provozovatele strakonické restaurace Sůl a řepa Pavla Drdela. Ten sem přijel představit jeho jarní počin Postní kuchařku, která má velice zajímavý charitativní přesah. Pavel recepty sám vymýšlí a sestavuje je na základně sezónnosti. Do své kuchařky si všechny fotky jídel pořizoval sám.

Osobně jsme se poznali na akci začátkem března, kam jsem byl pozván na představení jeho knihy ve škole vaření Ola kala na pražském Žižkově, jenž pořádala Diakonie Českobratrské církve evangelické, strůjce celého spoluprojektu. Více informací o této nadmíru neobvyklé knize najdete v článku zde.



Pak už jsem dostal do ruky mikrofon já, před hosty jsem předstoupil z nově aktualizovanou Zeleninovou kuchařkou – z farmy přímo na váš stůl, která prvně spatřila světlo světa na podzim roku 2017. Tehdy je ji pokřtili v mém bývalé působišti restauraci Country life. A tak stejně jako tenkrát, jsem na to nebyl sám, milý doprovod mi dělaly jak dcera Julinka, která je na obalu kuchařky, kdy jí bylo pět let, tak také moje blízká kamarádka a bývalá kolegyně Mirka, která mě po dlouhá léta svými postoji k jídlu, lidem a přírodě ovlivňovala. V kuchařce jsou recepty v nepozměněné podobě, zásahy jsou spíše vizuálního rázu, obměnil se font a hřbet obalu, také texty receptů mají jiný modernější vzhled, také se změnil i materiál knihy, kdy jsme zvolili bezdřevý papír. Kniha se za posledních pár let stala úspěšným bestsellerem a lidé se k receptů rádi vracejí, přeci jen zelenina je přístupnější surovina větší základně čtenářům.

Tak jako minulý podzim na akci dorazila i Hanka Zemanová, která navázala na svoji poslední knihu Rytmus roku s Hankou Zemanovou a představila pilotní počin: Audioknihu Rytmus rokuHanka vydává v nakladatelství knihy od prvopočátku, mnoho z nich se staly bestsellery a ona sama je mezi autory, co se věnují ekologickému vaření a postojům, fenoménem. A audioknihu čte přímo Hanka s doprovodem piana Karla Maříka. Velmi tlusté a výpravné knihy Rytmus roku postupně vzniká 12 audioknih podle jednotlivých měsíců v roce. Ukázku si můžete poslechnout u nás na webu, na www.smartpress.cz.  Slyšel jsem pár ukázek a musím říct, že se dílo podařilo. Její slova doprovází poetická hudba, která celé povídaní o bylinách, tradicích a dobrém žití krásně dokresluje, sami můžete usoudit v ukázce na webu.



Naše Julinka se velice těšila na novou kuchařku mladé autorky Julie Kučerovské. Velice oblíbenou knihu Kuchařka pro teenagery (kterou jsme si přinesli, aby nám ji Julie podepsala 😊) vydala Julie v obdivuhodných šestnácti letech. Nyní přichází s knižní novinkou Kuchařka pro mě a moje tělo. Věřím, že si kniha opět snadno najde svoje cílové čtenáře, takových knih je vážně málo a za mě dopomohou dospívajícím dětem se postavit na svoje nohy a osamostatnit se, co se kulinářských dovedností týče. Už se doma těšíme, až některý recept společně s dětmi vyzkoušíme.

Nesmím určitě zapomenout, že se mezi autory objevily i Monika Kindlová a farářka Martina Viktorie Kopecká, které byly spolu s Martinou Boledovičovou u zrodu knih Tradinář a Vánoční Tradinář. Nyní Martina Boledovičová a Martina Viktorie Kopecká nově přinášejí na trh tištěný diář na rok 2023: TraDiář – diář plný tradic pro dny všední i sváteční. V diáři se budete tak jako v Tradináři krásně orientovat v různých tradicích, které nás provází po celý rok, což je v této uspěchané době velice vhodné a ku prospěchu. Věřím, že i takový dárek leckoho potěší.

Monika Kindlová napsala také novou knihu Naše domácí, která navázala na její blog v minulosti U nás na kopečku, jenž přinesl myšlenku v úvodu zmiňovaným Tradinářům. Tato spojitost se zdá být poměrně spletitá, každopádně velice dobře ukazuje, jak knihy nakladatelství Smart Press umějí být tematicky propojené a držet skvostně při sobě. Kniha právě vyšla a najdete ji také na stránkách nakladatelství www.smartpress.cz.


Na setkání se objevily další dvě knihy:
Áhára– ájurvédská výživa pro zdraví od paní doktorky Martiny Zisky. Martina Ziska je také spojená s knihou Rytmus roku s Hankou Zemanovou, na které paní doktora také spolupracovala. Dalším počinem byl titul Já zhubnu – s rozumem, zdravě a natrvalo v novém aktualizovaném vydání od autorky Ivy Málkové.


Setkání probíhalo ve velmi přátelské atmosféře, s hudebním doprovodem skupiny Antistress (zpěvačka a sestra Hanky Zemanové Kristýna Peterková, skladatel akordeonista Karel Mařík kytarista Adam Mařík).
V závěru setkání všichni autoři a jejich hosté popřáli knihám jen to nejlepší, celý ceremoniál krásně doprovázel nádherný hlas farářky Martiny Viktorie Kopecké, což byla vážně třešnička na dortu.

Nechybělo několik osobností, jako je gurmán Pavel Maurer, vůdčí osobnost Probia Karel Matěj, zpěvačka Ridina Ahmedová, kterou znám jakou zákaznici z restaurace Country life a také z pořadu Českého rozhlasu Sádlo. Také dorazilo pevné jádro redakce Pravý domácí časopis Petra a Dan, Bára Hernychová, Tomáš Hajzler, celý kolektiv Smart Pressu, který vložil mnoho úsilí, aby akci pro nás zorganizoval, za což mu patří velké díky. Nakonec nemohu zapomenout na Pavla Ovsíka, který poskytl krásné a autentické momentky z jeho oka za objektivem.

Hosté mohli ochutnat nespočet dobrot a nápojů, které tým Smart Pressu a autoři společnými silami připravili. Už se nemohu dočkat, co nám příští rok autorsky do rodiny Smart Pressu přinese, budu se těšit na další setkání, ať už v redakci, nebo na podobné akci.

 

Nebráním se ani myšlence, že by mohla v budoucnu vzniknout moje nová kniha s titulem Kuchařka pro děti školy a učitele 😊. Ale to až někdy příště…

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

17.11.2022

Share This