Greenwayfood

by Petr Klíma

Kroužek vaření- bramboračka

Kroužek vaření- bramboračka

Děti u nás v jídelně mají rády určité druhy polévek. Jsou to především vývary, také mají rády rajskou, zelňačku, gulášovku, někteří boršč a možná pár dalších. Není jich však mnoho, dalo by se říct, že polovinu dětí polévky vůbec nezajímají, což je obrovská škoda, už jen proto, že naše polévky jsou nejen velice bohaté, ale snažíme se je dělat trochu jinak než jiné školní jídelny. Například krémové polévky téměř nezahušťujeme, místo mouky používáme do základu brambory, což mi připadá o chlup zdravější (Navíc eliminujeme zbytečné časté opakovaní brambor v přílohách hlavních jídel, jak přikazuje spotřební koš). Navíc polévka chutná o dost lépe, protože spoustu zeleniny před přidáním do polévky předem upečeme.

Tématem posledního kroužku tedy byla polévka bramboračka s houbami, kterou vaříme velice poctivě. Avšak houby jsou v polévkách také důvodem, proč děti tuto polévku nejedí. Všeobecně platí, že houby mnoho dětí nejí, a  platí to i u některých dospělých. I proto jsem zvolil právě tuto polévku, všechny děti musely dle zadání houby použít, přece jen bramboračka bez hub by nebyla tou pravou českou bramboračkou. (Navíc se musím přiznat, že jsem tentokrát přísně dětem nařídil, že musí houby do polévky dát, i když jim občas u některých surovin, které nemusí ustoupím). 😀

Z fotek vidno, jak pěkně tato polévka děti zaměstnala, práce se zeleninou jim zabrala pěkný kousek času, avšak týmový duch fungoval na jedničku. Všechny polévky dopadly výborně, doufám, že chutnala i dětem nebo rodičům, jež často také výrobky svých dětí testují.



 


 

Bramboračka

4 porce

Suroviny:
350 g oloupaných brambor
250 g oloupané cibule
100 g oloupané mrkve
100 g oloupaného celeru
100 g oloupané petržele
3 stroužky česneku
hrst nasekaných hub
100 g másla
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce nakrájené plocholisté petržele
1 lžíce sušené majoránky
½ lžičky drceného kmínu
1 kostka bujonu
pepř
sůl

Návod:
1.  Cibuli, kořenovou zeleninu a brambory nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Houby překrojíme na menší kousky.
2.  V hrnci na středním ohni rozehřejeme máslo a orestujeme na něm za častého míchání kořenovou zeleninu dozlatova. Přidáme cibuli a orestujeme ji za častého míchání dozlatova. Přidáme drcený kmín, promícháme a přidáme mouku, kterou za stálého míchání restujeme dozlatova 1–2 minuty.
3.  Takto připravený základ osolíme, opepříme, přidáme bujon, zalijeme vodou (1,5 l) přidáme nakrájené brambory, houby, přivedeme k varu a necháme 20-25 minut dokud nebudou brambory měkké. Poté přidáme česnek, majoránku a opět vaříme na mírnějším ohni dalších 10 minut.
4. Hotovou polévku dle chuti osolíme, opepříme a přidáme nakrájenou petržel.

Dovednosti

Zveřejněno

10.3.2024

Share This