Greenwayfood

by Petr Klíma

Broskvové chutney

,
Broskvové chutney



U nás v restauraci si občas můžete dát jako doplněk k jídlu lžíci ovocného chutney, které je nasládlé a jemně okořeněné. Já vám nyní poodkryju recept, který zde znamenitě dělá naše milá kolegyně Mirka. Pokud chcete tento recept jen vyzkoušet tak zprvu udělejte jen poloviční dávku, jestli se chcete zbavit domácích broskví tak udělejte celou a schovejte si do spíže na zimu.

6 malých skleniček
Doba přípravy 50 minut

Budeme potřebovat:
2 kg hodně zralých broskví
600 g jablek
olej
300 g červené cibule
12 ks hřebíček
1 lžičky anýzu
4 stroužky česneku
4 lžičky zázvoru
1 lžička kurkumy
2 lžička mleté skořice
1lžička chilli
160 g datlí
2 lžíce jablečného octa
špetka mořské soli

Návod:

  1. Broskve oloupeme a zbavíme pecky. (velice dobře se loupou, když je jako třeba rajčata, zalijete vroucí vodou a necháme asi 7 minut. Poté vložíme do studené vody) Nakrájíme na menší kostičky. Jablka oloupeme a také nakrájíme.
  2. Na oleji osmahneme cibuli do růžova, přidáme hřebíček, anýz, nastrouhaný závor a česnek. Zprudka orestujeme, ke konci orestujeme i chilli, skořici a kurkumu. Dále přidáme jablka s nakrájenými datlemi, orestujeme, lehce osolíme a zalijeme 0,6 l vody. Pozvolna dusíme asi 10 minut, dokud jablka nezačnou měknout.
  3. Vsypeme broskve, přidáme ocet a opět pozvolna dusíme asi 20 minut.Chutney se hodí převážně k jemným Indickým luštěninovým omáčkám, pokrmům z rýže, ke grilování.

 

 

 

 

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

29.6.2018

Share This