Greenwayfood

by Petr Klíma

Celozrnné perníčky

,
Celozrnné perníčky
Poslední z kousků vánočních příprav. Je to recept téměř totožný z minulého roku až na pár drobných uprav.  Především tuk musel být jiný, to bylo prioritou. Vždy když jsem použil kokosák, tak práce s těstem nebyla lehká. Toto těsto fungovalo docela dobře, hlavně se musí pořádně propracovat, tuk se musí najemno nastrouhat, aby nedělal při pečení neplechu. Perníčky jsou hned měkké, proto dávám recept ještě na blog. Pořád je stihnete upéct, i když Vánoce jsou téměř za dveřmi 🙂 .

 Těsto asi na 40 perníčků

 Budeme potřebovat:
250 g špaldové mouky celozrnné jemně mleté
50 g pšeničné mouky hladké
70 g třtinového hnědého cukru
100 g rostlinný tuk Vitaquell (nebo Alsan)
2 pl chia semínek + 4 pl vody
½ banánu
1 pl perníkového koření
/může být i lžička zázvoru/
1 pl datlového sirupu
/agáve, javorový atd./
1 pl melasy /klidně nahraďte sirupem/
1 čl jedlé sody
špetka soli
/1 bio citron+ moučkový cukr na zdobení/

DSC_4761

Návod:

  1. Do mísy dáme suché suroviny včetně koření, přidáme na jemno nastrouhaný tuk, namočené chia semínka, sirup, melasu, rozmačkaný banán, sodu a kůru z citronu. Vypracujeme těsto a necháme do druhého dne odpočinout.
  2. Těsto vyválíme a vykrajujeme libovolné perníčky, které pečeme na 170° C asi 7 minut. Perníčky je lepší udělat trošku vyšší (4-5 mm), zůstanou pak měkčí a postupem času v chladu pěkně změknou.
    3.  Zdobíme cukrem rozmíchaným v citronové šťávě.
  3. DSC_4746-4

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

1.12.2021

Share This