Greenwayfood

by Petr Klíma

Rajská polévka s perníkem

Rajská polévka s perníkem

Rajská polévka patří mezi klasiky české kuchyně. V této verzi ji zjemníme strouhaným perníkem, který dodá jemně nasládlou chuť a krásně polévku zahustí.

Suroviny (5-6 porcí):
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer)
1 středně velká cibule
olivový olej (podle potřeby)
2 vrchovaté lžíce zahuštěného rajčatového protlaku
3 lžičky cukru
1 malá plechovka sekaných rajčat
½ lžičky mleté skořice
2 lžičky soli
1 lžička sušeného tymiánu
3 bobkové listy
30–50 g perníku na strouhání

Postup:
1. Ve větším hrnci rozehřejeme trochu olivového oleje. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a smažíme dozlatova.
2. Vsypeme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a společně restujeme, až zelenina lehce zezlátne.
3. Přidáme cukr a rajčatový protlak, krátce orestujeme, aby se rozvinula chuť a vyvařila kyselost.
4. Zalijeme asi 1,2 litrem vody, přidáme sekaná rajčata, sůl, skořici, bobkové listy a tymián. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme přibližně 25 minut.
5. Vyjmeme bobkové listy a polévku mixujeme tyčovým mixérem dohladka, postupně přidávám najemno nastrouhaný perník, který polévku zahustí.
7. Podle chuti doladíme solí nebo cukrem.

Tip:
Pokud máte rádi rajskou s rýží, během vaření polévky si ji uvařte zvlášť a nakonec ji přidejte přímo do hotové polévky.
Do polévky také můžete přidat bazalku nebo zjemnit smetanou.

Dovednosti

Zveřejněno

8.11.2025

Share This