Greenwayfood

by Petr Klíma

Špaldové sušenky s bylinkami a česnekem

,
Špaldové sušenky s bylinkami a česnekem

Možná také přemýšlíte co slaného připravit během svátků, nebo třeba na Silvestra? Co vyzkoušet tyto lahodné slané sušenky, ve kterých se skrývá mnoho výtečných a zdravých surovin. Pamatuji, že u nás doma, se různé domácí pečivo připravovalo vždy před jakoukoliv oslavou, častokrát se používalo listové těsto což je určitě jednodušší, každopádně kombinace surovin mnou použitých, je o dost chutnější, ale hlavně zdravější.

Součástí tohoto receptu jsou také suroviny, které se hodí i jako krásný dárek, který můžete nadělit svým milým pod stromeček. V první řadě je to výběrová sada ochucených bio olejů Azada. V této sadě najdete 5 malých olejíčků s příchutí: Citron, Pomeranč, Česnek, Chilli a Bazalka, k použití jak do slaných tak i do sladkých pokrmů. Skvělé pro ty, kteří rádi experimentují, ale hlavně zkouší nové chutě. Také bych rád vyzdvihnul krásnou keramickou dózu, která v sobě skrývá Solný květ se sušeným bio provensálským kořením. Je sušená na Mallorce pod sluncem a zachovává si tak přírodní proces zpracování. Výborně se hodí na dochucení pečené kořenové zeleniny, omáček na rajčatovém základu, nebo třeba i do domácího pečiva, tak jak jsem to použil v tomto receptu já.

 
Doba přípravy: 30 minut

Budeme potřebovat:
100 g špaldová mouka celozrnná
120 g špaldová mouka hladká
1 lžička solného květu s provensálem
3 lžičky loupaných konopných semínek
3 lžíce bio panenský olivový olej- česnek
80 g rostlinného tuku
4 lžíce vlažné vody
Na posyp:
konopná semínka a nemletý mák
solný květ s provensálem


Návod:

  1. Všechny suroviny na těsto zpracujeme ve vláčné těsto, zabalíme do folie a necháme v lednici nejméně hodinu odpočinout.

  2. Z těsta vyválíme 2 mm tenký plát, posypeme semínky, mákem a solí, které válečkem vtlačíme do těsta. Vykrajujeme libovolné tvary, které klademe na plech s pečícím papírem, pečeme na 180 °C asi 18 minut, čas také záleží jak tenké se vám povede těsto vyválet.

     

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

11.12.2021

Share This