Greenwayfood

by Petr Klíma

Svatomartinská hostina ve školní jídelně

Svatomartinská hostina ve školní jídelně

Již čtvrtým rokem se naše školní jídelna proměnila ve slavnostní místo, kde se setkávají rodiny, sousedé i přátelé školy. Svatomartinská hostina si získala velkou oblibu a letos tomu nebylo jinak. My, kteří pracujeme ve školní kuchyni, se na tuto událost připravujeme...
Ze školní jídelny č. 3 – salátový bar

Ze školní jídelny č. 3 – salátový bar

Salátové bary se v evropských školních jídelnách objevují už řadu let a postupně se staly běžnou součástí školního stravování. V Česku ale tento koncept zůstal dlouho spíše na okraji zájmu. Mnozí zaměstnanci školních jídelen měli obavy, že zavedení salátového baru by...
Ze školní jídelny č. 2

Ze školní jídelny č. 2

Poslední metou, kterou jsem chtěl úspěšně zakončit náš další hojný školní rok na Hanspualce, bylo napsání druhého pokračovaní seriálu ze školní jídelny. Opět bych vás touto cestou rád pozval do všední i nevšední kuchyně, kterou zde máme. Tak jako minule vám ukážu...
Ze školní jídelny č. 1

Ze školní jídelny č. 1

 V mnoha tuzemských školách chybí možnost zvolit dítěti k obědu či svačině zdravou rostlinnou stravu. V některých naopak tato možnost je, ale kuchařky nedovedou vymyslet a uvařit jídlo tak ,aby jídlo dětem chutnalo, bylo výživově vyvážené či pěkně vypadalo. Na školách...
Ředkvičky a jiné ředkve…

Ředkvičky a jiné ředkve…

Za surovinu, která paří k favoritům studené kuchyně a k výrobě salátů především,bych určitě označil ředkvičku. Ředkvičky jsou zřejmě původem z Asie, avšak písemně jsou doloženy až ve Středomoří. Po staletí je konzumovali Egypťané, znali je již v roce 2780 př. n. l.,...