Greenwayfood

by Petr Klíma

Pastýřský koláč

Pastýřský koláč

Když jsem servíroval tento pokrm, probudila se ve mně vzpomínka. V době, kdy jsem pracoval v Anglii, byl pastýřský koláč velkou klasikou. Originálně je z jehněčího masa, ale i zde muselo být v menu na výběr jedno vegetariánské jídlo, takže jsem ho připravoval ze sójového mletého. Nedávno se mi dostal do ruky úplně stejný produkt, jaký jsem do něj používal v Anglii. Bylo to vegemince ze sóji od Linda McCartneyfoods. Zvláštností tohoto pokrmu je na povrchu zapečená bramborová kaše. Recept je trochu pracný, ale výsledek je vážně výtečný.


Budeme potřebovat:
800 g brambor
3 lžíce rostlinného tuku (provamel)
1 dcl ovesného mléka
1 velká červená cibule
1 lodyha řapíkatého celeru
2 mrkve
5 lžic olivového oleje
2 stroužky česneku
1 lžička tymiánu
1 lžička rozmarýnu
2 bobkové listy
3 lžíce rajčatového protlaku
250 g sójového mletého (vegemince)
1 dcl sójové omáčky tamari
1 lžička soli
2 hrstky hrášku


Návod:

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme, vložíme do většího hrnce, osolíme a uvaříme do měkka. Scedíme, přidáme tuk a mléko, osolíme a vyšleháme jemnou kaši.
  2. Cibuli nakrájíme na jemno, řapíkatý celer a mrkve na rovnoměrné kostky, vložíme do hrnce s rozehřátým olejem a pozvolna restujeme asi 5 minut. Přidáme bylinky, protlak, rozetřený česnek a opět chvíli restujeme. Zalijeme 0,5 l vody, přidáme sójové maso, omáčku, bobkový list, osolíme a podusíme asi 10 minut. Dle potřeby po převaření dochutíme solí. Nakonec vsypeme hrášek.
  3. Směs vsypeme do zapékací mísy. Kaši můžeme na směs nanést cukrářským sáčkem (jak je tomu na fotce) nebo lžící a zarovnat vidličkou. Vložíme do předem na 170°C vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut, dokud kaše nechytne zlatavou barvu. Na talíři posypeme nasekanou petrželkou.

Linda McCartney Foods je britská značka mrazeného veg(etari)ánského jídla, která si u nás v současnosti získává velikou oblibu. Jejich produkty zahrnují například mleté sójové maso, burgerové placky, klobásy či venkovské koláče. Produkty je možné zakoupit v síti Globus ČR, v hypermarketech Albert, na internetových obchodech Rohlík, Košík nebo Koloniál, nebo také v pražském World Vegan.

4 komentáře

  1. Můžu za sebe říct, že je i levnější varianta prodávaná v Icelandu pod značkou Quorn, mají tam “ kuřecí“ kousky, mleté, párečky i burgery.

    Odpovědět
    • Já to také už viděl, ale nezkoušel, řekl bych že to bude hodně podobné….díky za tip.

      Odpovědět
      • Většina Quorn není vegan, jen vybraná řada… Za to v českém Icelandu ruku do ohně nedám, ale mám pocit, že když jsem tam jednou byla, tak vegan rozhodně nebylo. Mleté myslím ve veganské variantě neexistuje vůbec.

        Odpovědět
  2. Sojové výrobky kromě fermentovaných nepoužívám, proto jsem do tohoto receptu dala uz. tempeh. Místo brambor jsem použila kukuřičnou polentu. Výborné.

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

22.4.2017

Share This