Greenwayfood

by Petr Klíma

77 Inspirací pro zdravý život- Roman Uhrin /Vyšehrad/

77 Inspirací pro zdravý život- Roman Uhrin /Vyšehrad/

Ten kdo se zabývá zdravou výživou, bezpochyby zná Romana Uhrina. Roman se zdravé výživě věnuje spoustu let a má na kontě nespočet knih. Také natočil pár DVD či televizních kurzů, věnovaných zdravé výživě. V roce 1997 založil Klub zdraví, kde dodnes pracuje jako koordinátor a šíří tak dobré jméno a osvětu zdravé výživy. Jeho nová kuchařka, která vznikla ve spolupráci s Prameny zdraví, obsahuje kromě dobrých a užitečných rad také 140 zdravých receptů, které jsou opět jedinečné a určitě se chystám několik z nich vyzkoušet.

Kuchařka je v podstatě nápaditý průvodce, jak se orientovat v počátcích přechodu na zdravý životní styl.

Najdete zde například:

 – z čeho by se měl skládat váš celodenní talíř

– jak se orientovat v ochodech při nákupu zdravějších surovin

– výběr a používání bylinek

– jak se správně orientovat ve zdravých tucích

– ekonomické vaření v domácnosti a řadu dalších dobrých rad

DSC_3494 DSC_3504

Jak je již patrné z názvu, kuchařka je rozdělena podle různých inspirací, od snídaně až po velice zdravé dezerty. Najdete zde také inspirace rozdělené podle národních kuchyní nebo třeba nápoje pro utužení vaší kondice a imunity.

DSC_3499

Z receptů bych v první řadě doporučil Drnavské halušky s tofu brynzou, pečené plněné cuketky s celozrnným houskovým knedlíkem, šunkovou pěnu z červených fazolí nebo třeba hrachový salám.

DSC_3498

Nejvíce mě ale zaujal Jáhlový koláč s ovocem, který je úplně bez lepku a zvládne ho každý začátečník.

DSC_3506

Přikládám mnou vyzkoušený recept i s fotkou:

Jáhlový koláč s ovocem

Recept je mírně upravený, přidal jsem trochu vody. Také jsem koláč pekl trochu déle, aby pěkně držel. Prostě, něco jsem přidal a něco ubral. Doufám, že se Roman neurazí 🙂

DSC_3661-4

Budeme potřebovat:
2 hrnky jáhel
3 hrnky vody
2 hrnky sójového mléka
1 vanilkový cukr
½ čl skořice
hrstka rozinek
špetka kurkumy
olej a kukuřičná strouhanka na vymazání formy
džem lesní ovoce
kompotované broskve půlené
sójová smetana /není nutné/

Návod:

  1. Jáhly propláchneme v horké vodě, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Ztlumíme a za občasného míchání vaříme asi 20 minut, dokud jáhly nezměknou.
  2. Přilijeme sójové mléko, přidáme, cukr, kurkumu, rozinky a pomalým varem vaříme, dokud nám nevznikne hustá kaše. (Já jsem ještě zakryl pokličkou a mimo plotnu nechal 10 min dojít. Po té jsem kaši nechal trochu vystydnout.)
  3. Kaši vlijeme do větší kruhové formy (já použil tu, ve které peču quiche), potřeme marmeládou  (já ji mírně povolil vodou, aby se lépe roztírala) a po povrchu poklademe broskvemi vyříznutou stranou dolů a vtlačíme dovnitř. Povrch pokapeme smetanou a vložíme trouby předem vyhřáté na 170°C.
    4. Pečeme 30 minut, dokud koláč pěkně nezhnědne. Krájíme pečlivě vychladlý.

DSC_3614-2

2 komentáře

  1. Lákavá kniha. Už vím co chci k narozeninám 😉

    Odpovědět
  2. samé dobré recepty, určitě se bude líbit 🙂

    Odpovědět

Zanechat odpověď pro Jana Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

14.12.2015

Share This