Greenwayfood

by Petr Klíma

F.H Prager- Jableční nadšenci

 

 

 

Tento příběh začal v roce 2010. Dva dlouholetí kamarádi Ondřej Frunc a Cyril Holub tehdy seděli u čepované desítky v dejvické nádržce. Klasicky polemizovali nad životem a náhle Cyril přišel s tehdy poněkud odvážným nápadem stát se „jablářem-nápojářem“.Ačkoliv se Ondřejovi tato myšlenka vyrábět tradiční anglický cider původně moc nepozdávala, byl to nakonec on, kdo dal výpověď v předešlé práci jako první a pustil se do toho.V tu chvíli všaknetušil, že o pár let později budou zásobovat bary a obchůdky po celé České republice.

 

Začátky ze sklepa

Na úplném začátku byla cesta. Obase tehdy vrátili ze zahraničí (Anglie a Irsko) a měli dobrý přehled,co se na ostrovech zrovna pije. A tak slovo dalo slovo a začali z ručně nasbíraných jablek stáčet podomácku první mošt, který dal základ tomuto klasickému kvašenému nápoji. Tito dva punkáči, jeden kulturní antropolog a sociální pracovník, druhý marketér a piárista se dali cestou, o které se jim kdysi snilo.Začínali s investicí ve výši asi 20 tisíc korun, kterou vložili do nákupu jablek, demižonů a odšťavňovačů. Receptury hledali po internetu, v knihách, psali do Anglie výrobcům cideru, kteří byli ochotní pomoci, protože jsou to prý vesměs nadšenci.V libeňském sklepě pak začali zkoušet, jak by měla chutnat finální verze a po četných pokusech a několika nezdařených experimentechsvé první vzorky začali vozit do barů a bister svých kamarádů. Vznikl F. H. Prager. Začátky nebyly lehké, zprvu plnili sklenice po večerech a nocích a druhý den mířili opět do práce.„Bylo to opravdu velmi těžké, minimumspánku :-), v noci cider, přes den v práci, to se nedalo dlouho vydržet. Dali jsme to asi rok nebo dva…,“ vzpomíná Ondřej.

 

Vzácná receptura

Jak šel čas, poptávka začala převyšovat nabídku. Proto si také pronajali starý Kročehlavský pivovar na Kladně, zbudovaný řádem Benediktů, odkud putují nápoje do širokého okolí dodnes. Podle mého názoru se klukům opravdu daří.Vše mají organizačně znamenitě rozdělené, Cyril má na starosti výrobu a Ondřej běhá po barech a řídí vše kolem prodeje a marketingu. (Zde musím také podotknout, že jejich cílem nikdy nebylo být závislý na řetězcích). Ve firmě dnes pracujeokolo dvaceti zaměstnanců, od skladu až po řidiče, kteří basy se ciderem dovezou přímo do provozu.V roce 2012 rozjeli v pražských Dejvicích vzorkovou prodejnu, kde si dáte cider natočený přímo do půllitru, PETky nebo si vyzvednete svou internetovou objednávku.

 

Možná se také pozastavíte nad názvem této firmy: F jako Frunc, H jako Holub, no a Prager?Zde se mluví o jihočeském strýci jménem František Hubert Prager, který si jabčák velice rád vyráběl. Pak dobrovolně odešel do občanské války ve Španělsku, kde ochutnal tamní sidru. Vzácnou recepturu tehdy dovezl přímo do Čech a začal cider stáčet tak, jako jeho následovatelé. Příběh je trochu delší, ale podstata je ta, že ho kluci následují. Co je na tom pravdy,se však můžeme pouze dohadovat.

 

Lahve mají svoji tvář

Dny, kdy cidery zažívaly velký boom, jsou už pár let pryč. A i proto možná kluci přemýšleli o tom, jak kvalitní mošt využívat nejen v alkoholickém nápoji. Vrhli se proto také na výrobu limonád na čistě přírodní bázi, bez konzervačních látek a bez cukru. A také s originálními etiketami. Sám Ondřej říká, že obaly jsou to, co ho vlastně hodně baví a plní si tak svůj sen. Na etiketách najdete feministku, revolucionáře nebo třeba komika a trampa v jedné osobě. První sklenice zobrazují například Emmu Goldman, Fridu Kahlo, KathleenNealCleaver nebo také Jardu Štercla.

 

Kluci dbají na to, aby suroviny byly perfektní. „Zpracováváme výhradně česká jablka, většinou od malých sadařů nebobiosadařů, třeba z Bílých Karpat, Klášterce nad Ohří nebo z Vysočiny. Právě ty dodávají našim nápojům charakteristickou chuť,“ vyjmenovává Ondřej. A třeba do cideru s příchutí medu používají jen prvotřídní kvalitu, „panenský“ med. Pochází od včelaře Jirky Smolíka z předhůří Českého lesa. Rodina Jirky má s včelařením mnohaletou zkušenost. Sám jsem ho také navštívil přímo v Honezovicích nedaleko Domažlic, kde se včelařská farma nachází, a bylo vidět, že ho práce vážně naplňuje a má jiv srdci. Med neobsahuje žádná residua (zbytky léčiv), a to ho vlastně dělá ojedinělým a velice kvalitním.

 

A co to cider vlastně je?

Cider je alkoholický nápoj, který vzniká kvašením jablek nebo třeba hrušek (hruškám se kluci také věnují, ale je jich málo a tento cider vždy brzo dojde). V úvodu jsem zmínil, že cider je původem z britských ostrovů, ale svoje kořeny má také ve Francii, Španělsku nebo třeba portugalské Madeiře. V Čechách najdete okolo pěti dalších firem, které se na podobné zpracování jablek specializují. Základem cideru F.H.Prager jsou především staré lokální odrůdy. Ideální je podle nich odrůdy kombinovat. Některé jablko je nahořklé, další kyselé nebo naopak sladší. Je to vždy ovlivněno počasím, odrůdou jablek a dalšími okolnostmi, podobně jako u vína. A proto nikdy není výsledná chuť cideru úplně stejná. A malá tečka na konec: minulý rok se píle kluků proměnila v zlato. Dostalo se jim ocenění vážně ohromného. Přímo z Londýna si odvezli zlatou cenu za design a tři bronzové za chuť ciderového mistrovství Internatonal Cider Challenge. No jen tak dál……

 

www.pragercider.cz

Dovednosti

Zveřejněno

5.12.2016

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share This