Greenwayfood

by Petr Klíma

Černooký salát s pečenou zeleninou a petrželkou

Černooký salát s pečenou zeleninou a petrželkou

Mohu říct, že černooká fazole (nebo také třeba kozí hrášek) se v naší kuchyni začíná trochu více zabydlovat. První historické zmínky o této krásné fazolce pochází ze západní Afriky. Později však byla ve větší míře pěstována v Asii a v různých místech severní Ameriky....
Hrách setý…nebo spíše a prostě hrášek.

Hrách setý…nebo spíše a prostě hrášek.

Tato prastará jednoletá popínavá luštěnina z čeledi bobovitých je známa mnoho let napříč všemi stravovacími styly. Nejstarší záznamy pochází z let okolo 7000 let př. n. l. z východního Středozemí, kde ho pěstovali převážně Řekové a Římané, kteří ho později přinesli do...
Salát z pečené červené řepy  s rajčaty a klíčenou čočkou

Salát z pečené červené řepy s rajčaty a klíčenou čočkou

Počátkem léta je možné zakoupit krásnou mladou řepu, výbornou jak za syrova, tak i pečenou s bylinkami a dobrým olivovým olejem. V tomto salátu figuruje upečená na rozmarýnu, společnost ji dělají právě dozrálá rajčátka, trochu zeleně v podobě řepných listů s baby...
Smetanové jáhly s hráškem  a praženými lískovými ořechy

Smetanové jáhly s hráškem a praženými lískovými ořechy

Tentokrát jsem se snažil vytvořit něco nejen z jarních surovin, ale hlavně něco jednoduchého z jáhel. Jediná ne příliš známá a běžná surovina, kterou jsem použil v tomto receptu, je čerstvý estragon, který si nyní trochu představíme. Pravým názvem pelyněk estragon...
Tituly, které byste si během tohoto léta neměli nechat ujít.

Tituly, které byste si během tohoto léta neměli nechat ujít.

Kdo by si myslel, že vydavatelé v redakcích přes zimu spí a na jaře se probouzí k tvorbě, která je bude živit po zbytek roku, ten je tedy určitě na omylu. Na jaře jsem zahlédl pár kuchařek, témata jsou podobná jako loni, zdravé recepty, kuchařky bez cukru a několik...