Greenwayfood

by Petr Klíma

Jáhelné „tvarohové“ knedlíky s meruňkami

Jáhelné „tvarohové“ knedlíky s meruňkami

Tvarohové knedlíky se u nás doma dělali od pradávna, většinou poprvé v roce se začátkem jahodové sezóny, ale také během léta z těch nejmenších meruněk z naší zahrady. Tento recept je kompletně předělaný tak, aby si smlsli jak vegani, tak celiaci, ale také lidé, kterým není lhostejné co jí a chtěli si pochutnat na něčem výživném. Letošní sklizeň meruněk byla výborná, máme hodně marmelády ale také do buchet i knedlíků.

Počet knedlíků a porcí 13/ 4
Doba přípravy 45 minut

Budeme potřebovat:
200 g neloupaných mandlí
400 g tofu natural
140 g jáhlové hladké mouky
špetka soli
2 lžíce sušené třtinové šťávy (může být i třtinový cukr)
13 malých meruněk
rostlinný margarín + cukr na polití
ořechy, semínka nebo kokos na posyp
ovoce a máta na nazdobení

Návod:
1. Mandle zalijeme vodou a necháme asi 2 hodiny namočené. Scedíme, vložíme do mixeru a umeleme. Následně vsypeme do vetší mísy.
2. Tofu také umixujeme s třtinovou šťávou a přidáme k mandlím. Vsypeme mouku, špetku soli a uhněteme těsto, které necháme 10 minut odpočinout.
3. Meruňky omyjeme, osušíme, vyjmeme pecku a naplníme lžičkou třtinové šťávy. (Meruňky je potřeby koupit co nejmenší, cca 40g.) Odvážíme si 60 g těsta, uděláme placku, kterou obalíme meruňku, uhněteme a kroužením v dlaních vytvarujeme rovnoměrnou kouli bez jediné praskliny.
4. Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme pozvolna 15 minut. (Meruňky vařím vždy déle, aby byli pěkně měkké, jahodové knedlíky můžete vyjmout i po 8 minutách.)
5. V rendlíku rozpustíme margarín, ve kterém rozmícháme třtinovou šťávu, přelijeme rozkrojené knedlíky, posypme namletými ořechy, nazdobíme ovocem či lístky máty.

 

 

 

 

Dovednosti

Zveřejněno

19.7.2018

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share This