Greenwayfood

by Petr Klíma

Špaldoto se špenátem, balkánským sýrem a medvědím česnekem

Špaldoto se špenátem, balkánským sýrem a medvědím česnekem

Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin .Má podobné složení jako klasická pšenice, ale v porovnání s ní, je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná. Špaldové kroupy v kuchyni:...
Kopřivové placičky

Kopřivové placičky

Tak už se nám pomalu blíží jaro a s ním také nejvýznamnější křesťanské svátky roku, Velikonoce. A to si žádá pohlédnout se po nějakém nevšedním receptu, který bychom si mohli připravit. Co třeba vyzkoušet tyto placičky. Quinoa, ale také tsampa (pražená ječná mouka),...
Jarní chlebíky s vejci

Jarní chlebíky s vejci

V tomto receptu přináším skvostné využití kořenící směsi na vejce Sonnentor, společně s mladými klíčky ředkviček. Právě na jaře, kdy nám po dlouhé zimě chybí vitamíny a čerstvá zelenina je v nedohlednu, je nejlepší čas nechat klíčit semínka v mladé micro klíčky, které...
Makový koláč s višněmi a mandlovou drobenkou

Makový koláč s višněmi a mandlovou drobenkou

Nedávno mě na FB Probio zaujal tento jednoduchý koláč a jako milovníka máku mě nenechal klidným, musel jsem ho co nejdříve vyzkoušet. Je pravda, že v době, kdy jsem se rozhodl recept vyzkoušet, tak jsem měl pouze pšeničnou mouku, celozrnnou špaldovou jsem nechal jak...
Jídlo a pití v pravěku a středověku- Magdalena Beranová /Academia/

Jídlo a pití v pravěku a středověku- Magdalena Beranová /Academia/

Nejprve bych podotknul, že se tentokrát nejedná o kuchařku v pravém slova smyslu, i když na konci kniha obsahuje několik receptů a tipů ze starých dob. Už proto jsem si také tuto knihu koupil. Velice rád z této pasáže čerpám, i když recepty nejsou bezmasé. Jak již...