Greenwayfood

by Petr Klíma

Shitake závitky z mangoldu s rajčatovou omáčkou

Shitake závitky z mangoldu s rajčatovou omáčkou

Toto byl první mangold, který jsem od farmáře dostal. Bylo to v době, kdy ještě ani nebyl v prodeji. Mangold jsem zpravidla používal v salátech nebo polévkách, a tak jsem dumal, jak ho ještě nápaditě využít třeba v hlavním chodu. Vznikly tyto závitky. Recept je spíše...
Špenát se zelenou čočkou a orient tofu s praženým sezamem

Špenát se zelenou čočkou a orient tofu s praženým sezamem

Tak tu máme opět období, kdy se k nám do kuchyně dostává mlaďoučký jarní špenátu a proto jsem si připravil pár nevšedních receptů. První v řadě je právě tento s tmavozelenou čočkou a opékaným tofu. No a právě třeba na tofu jsem tentokrát použil jednu z kořenících...
Bulgur s červenou čočkou, pečenými kedlubnami  a dýňovým semínkem

Bulgur s červenou čočkou, pečenými kedlubnami a dýňovým semínkem

Tento recept vznikl téměř na farmářském trhu, ze surovin přímo odtud. Vždy se těším, s čím novým farmář přijde. Občas i trochu vyzvídám, co nového přijde, abych se na to mohl trochu připravit. Hlavní surovinou, kromě pšeničného bulguru a čočky, zde budou mladé...
Celer s fazolemi v koprové omáčce

Celer s fazolemi v koprové omáčce

Toto je velice neobvyklá kombinace surovin, se kterými se dá připravit koprová omáčka. Popravdě tento recept vznikl v době, kdy jsem se snažil v pokrmu nahradit tofu. Zprvu zvítězili velké bílé fazole a postupem času jsem přidal také celer. Je to vážně lahoda. Jemné,...
Špalda s jarní zeleninou a praženou slunečnicí

Špalda s jarní zeleninou a praženou slunečnicí

Abych pravdu řekl, tak u nás doma se celé zrno nikdy moc nepřipravovalo, když pominu třeba ječné kroupy, které se vařily velice zřídka. Až v Countrylifu jsem se naučil se zrnem více pracovat. Zrno je syté a díky slupce je velice výživné a zdraví prospěšné. Špalda je...