Greenwayfood

by Petr Klíma

Celer s fazolemi v koprové omáčce

, ,
Celer s fazolemi v koprové omáčce

Toto je velice neobvyklá kombinace surovin, se kterými se dá připravit koprová omáčka. Popravdě tento recept vznikl v době, kdy jsem se snažil v pokrmu nahradit tofu. Zprvu zvítězili velké bílé fazole a postupem času jsem přidal také celer. Je to vážně lahoda. Jemné, zdravé a poměrně jednoduché. No a aby tento pokrm byl úplně bez sóji, vybral jsem pro zjemnění rýžovou smetanu, která je poměrně neutrální chuti a do omáčky se vážně hodí.


4-5 porcí
doba máčení a vaření fazolí  12hod /45 minut
doba přípravy 25 minut

Budeme potřebovat:
150 g velkých bílých fazolí
4 lžíce slunečnicového oleje
2 střední cibule
500 g celeru
1 lžíce wurzl
1 lžička soli
2 lžíce tapiokového škrobu /také může být kuzu nebo kukuřičný/
3 lžíce umeoctu
1 lžíce tmavého třtinového cukru
malý svazek kopru
200 ml rýžové smetany

Návod

  1. Den předem namočené fazole, slijeme, propláchneme a vaříme ve větším množství osolené vody, dokud nezměknou (je to asi 45 minut). Scedíme a necháme přikryté pokličkou.
  2. Celer oloupeme, rozkrojíme na ¼, potom nakrájíme na libovolné plátky. Na rozehřátém oleji smažíme na jemno nakrájenou cibulku do růžova. Zalijeme 800ml vody, přidáme celer, wurzl, osolíme a dusíme do polo měkka.
  3. Vlijeme ocet, přidáme cukr a ještě minutku zavaříme. V malém množství vlažné vody rozmícháme škrob, vlijeme do omáčky a chvilku povaříme.
  4. Odstavíme z plotny, vlijeme smetanu a přidáme nasekaný čerstvý kopr.

    Vhodné přílohy: knedlík, brambor nebo klidně rýže natural.

Můj tip:
jestli byste chtěli pokrm posunout ještě výše, celer do omáčky upečte, je to vážně rozdíl.

2 komentáře

  1. Zatím nejlepší úprava z bílých fazolí,co jsem kdy zkoušela.Opravdu vynikající 🙂 !!!! Děkuji !

    Odpovědět
    • Super, já si také pochutnal 🙂

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

25.5.2017

Share This