Greenwayfood

by Petr Klíma

DÝŇOVÝ salát s čočkou a mangoldem

DÝŇOVÝ salát s čočkou a mangoldem

Koncem léta přichází na trhy moje oblíbená dýně Hokkaido, která je nenáročná na úpravu a po upečení chutná výtečně, téměř jako pečené kaštany. V tomto salátu ji doprovází žlutý mangold, který v tuto dobu bez problému seženete na trzích v té nejlepší čerstvosti nebo ho...
Osvěžující bezová limonáda s mátou

Osvěžující bezová limonáda s mátou

Bezová limonáda je jedna z vůbec nejlepších, kterou znám. Vůně kvetoucího bezu se line do daleka a v ledovém nápoji vytváří spolu s mátou dokonalé osvěžení v teplých dnech. Když se nyní projdete po okolí, uvidíte ho téměř kdekoliv, roste vážně všude. Tuto limonádu nám...
Kopřivová pomazánka s růžovým pepřem

Kopřivová pomazánka s růžovým pepřem

Jednou jsem ochutnal kozí žervé, v němž bylo použito zajímavé koření, které jsem zprvu nemohl rozpoznat. Byl jím růžový pepř, je zajímavě nasládle aromatický, v této pomazánce vkusně doplňuje další suroviny. Víte však, že toto koření vlastně pepř ani není? Je to...
Ovesná granola se slunečnicí a čokoládou

Ovesná granola se slunečnicí a čokoládou

Granola, neboli pečené müsli, se dá koupit kdekoliv. Je jich nespočet druhů různé kvality. Já mám rád čokoládové. Až tak moc zdravé to asi není, ale výtečné to vážně je. K čokoládě se hodí něco lehce kyselého, proto jsem doplnil malinami, které výslednou čokoládovou...
Pečené mladé mrkvičky s pestem

Pečené mladé mrkvičky s pestem

Možná si řeknete: pečená mrkev – na tom nic není a pesto, to jsme dělali už několikrát, nic zvláštního a neobyčejného. Ale není to jen takové obyčejné pesto. Dostal jsem od mého farmáře z Čáslavi krásný svazek mrkve a tak jsem tápal, co s ním vymyslet. Především...