Greenwayfood

by Petr Klíma

Večeře na vidličku v jídelně

Večeře na vidličku v jídelně

Před pár dny se nám dle mého názoru podařilo posunout hranice školního stravovaní. Dokázali jsme proměnit jídelnu ZŠ na Hanspaulce v restauraci, což byl také jeden z mých cílů a snů, když jsem do školy nastupoval. Pozvali jsme rodiče a přátelé školy na večeři, aby ochutnali nová a osvědčená jídla, připravená přesně tak, jako je mají děti možnost jíst k obědu.

Hostům jsme připravili spoustu dobrot, v první řadě to bylo přes noc tažené hovězí maso s burgundskou omáčkou s červeným vínem. Díky technologiím, kterými kuchyně disponuje, jsme schopni právě hovězí maso vařit úplně do měkka. Děti takové maso často nejedí, a proto bylo na výběru z jídel, aby se se rodiče přesvědčili, že jde vážně o něco výjimečného. Jako příloha byly tyrolské špekové knedlíky, ty většinou vaříme s houbovou omáčkou, rovněž jsme knedlíky zkoušeli bez masa s tofu a cuketovým zelím. Také vývar byl pozvolným vařením dotažen do skvělé chuti, tentokrát se sýrovým kapáním. Na druhém pultu hosté dostali tři menší pokrmy, bruschettu – bagetku, na které bylo ragú ze žampionů a rajčat. Celé zapečené se sýrem. Dále pečené papriky plněné balkánským sýrem a olivami běžně děláme s listovým salátem a výtečným francouzským dresingem. V poslední řadě jsme připravili pečenou zeleninu (mrkev, řepu, celer, petržel) s dresingem ze zakysané smetany, toto jídlo bylo vyhlášeno v dejvickém Country life v době kdy jsem zde působil. I když jsme slibovali porce ochutnávkové myslím, že nikdo neodešel domů hladový. 🙂

Jeden z rodičů, tak jako minule k svatomartinské huse přinesl jako sponzorský dar soudek plzeňského piva, což je krásné gesto a tak hostům už vážně nic nemohlo chybět. Dle ohlasů všem náramně chutnalo a nám už jen zbývá se těšit na další akci, která by se mohla uskutečnit před koncem školního roku. Příště bych jen ocenil, aby většina strávníků, pokud to jen bude možné, povečeřela s námi v jídelně a nenosila si jídlo domů v kastrůlkách, přece jen to je událost, která by měla stmelovat sousedy a přátele školy.

Děkuji celému kolektivu kuchyně a paní ředitelce Pojerové za pomoc a úsilí tento event uskutečnit. Také díky paní učitelce Platzové s dětmi, které pomohly jídelnu krásně a stylově ozdobit květinami. Přikládám pár fotek k nasátí atmosféry.

 

     
      

  

Dovednosti

Zveřejněno

3.3.2023

Vložit komentář

Share This