Greenwayfood

by Petr Klíma

Arabské jáhly s květákem a čočkou

, ,
Arabské jáhly  s květákem a čočkou
Taková jídla velice rád vařím, plnohodnotně zastoupí hlavní chod. Sami budete překvapeni kombinací jáhel s luštěninou a zeleninkou.

4 porce
Doba přípravy: 50 minut

Budeme potřebovat:
2 větší cibule
½ menšího květáku
1 větší mrkev
250 g jáhel
120 g zelené čočky
2 čl hnědého hořčičného semínka
4 pl řepkového oleje
1 pl kari koření
2 stroužky česneku
1 čl mořské soli
1 pl omáčky tamari
jarní cibulka nebo koriandr

Návod:

  1. Jáhly důkladně propláchneme horkou vodou, zalijeme 2 a 1/2 násobným množstvím vody a přivedeme k varu. Ztlumíme na polovinu a na mírném stupni vaříme 10 – 12 minut. Přikryjeme pokličkou a necháme stranou dojít. Občas odklopíme a zlehka promícháme vidličkou, jáhly by měly být pěkně sypké.
  2. Čočku vložíme do malého kastrůlku, propláchneme, přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Když začne měknout, odstavíme a necháme v horké vodě dojít. Pokud by byla už dost měkká, vodu slijeme a kastrůlek s čočkou přikryjeme pokličkou.
  3. Do rozehřátého oleje dáme hořčičné semínko a necháme asi minutu popraskat. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a zasmahneme dozlatova. Posupně přidáváme rozetřený česnek, koření a vždy krátce orestujeme. Zalijeme asi ¾ l vody, vložíme mrkev a přivedeme k varu. Po 10 minutách přidáme malé růžičky květáku, sůl, polévkové koření a vaříme znovu asi 10 minut. Do směsi během varu můžeme přidat část nakrájené cibulky.
  4. Celé odstavíme z plotny, vsypeme čočku, jáhly a důkladně promícháme.
  5. Servírujeme posypané cibulkou nebo čerstvým koriandrem.

DSC_9841

 

Můj tip:

chceme-li pikantnější verzi, s česnekem přidáme orestovat jednu chilli papričku

během vaření sledujeme, aby v hrnci bylo dost omáčky – po vsypání jáhel a čočky vytvoříme dobré a hlavně šťavnaté jídlo

nakonec můžeme část omáčky slít a nahradit kokosovým mlékem

zároveň s mrkví můžeme přidat na kostky nakrájený brambor

2 komentáře

  1. Dobrý den,

    dnes jsem toto jídlo vařila a je opravdu výborné. Jediný problém je, že dle obrázku netvoří jáhly hlavní převažující složku jídlo, přitom u mě těch 250g udělalo hodně. Většinu jídla tvoří jáhly.

    Odpovědět
    • Máte nejspíš pravdu, možná jich je docela dost.I když v názvu pokrmu jsou na prvním místě právě jáhlý,tak to dává docela smysl.☺I tak jsem rád že vám chutnalo.

      Odpovědět

Zanechat odpověď pro Petra Jonášová Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

14.12.2015

Share This