Greenwayfood

by Petr Klíma

Bezva-jíčková pomazánka

, , ,
Bezva-jíčková  pomazánka

 

Pomazánka od nepoznání od klasické vaječné. Právě v předvelikonočním čase se tato pomazánka bude nejvíce hodit.
Opět zde najdete surovinu zvanou černá sůl – kala namak nebo také sanchal – jak jí v Indii nebo Pákistánu nazývají. Ve skutečnosti vůbec černá není, což je celkem zajímavé. Z chemického hlediska je to vlastně chlorid sodný s železem, siřičitanem a několika minerály. I proto ji vegani používají jako náhražku vajíčkové chuti a vůně. V Indii se běžně používá do salátů, rait, čatný nebo pickles. Velice často se zde také objevuje v kořenících směsích u nás známých jako kari koření.  Já třeba tuto pomazánku dělám už léta. Určitě se ale najdou tací, kteří ji ještě nejedli nebo ji vyzkoušeli a netuší, jak se připravuje.
A právě pro ty je tento recept!

 

 

DSC_9309

 

1 miska pomazánky
doba přípravy: 10 minut

Budeme potřebovat:
1 tofu natural /220g/
3 pl sójového jogurtu
1 pl plnotučné hořčice /s fruktózou/
1 čl černé soli /kala namak/
1 čl kurkumy
špetka pepře
Na servírování
čerstvé celozrnné pečivo
svazek ředkviček
řeřicha

DSC_9212


Návod:

  1. Všechny suroviny vložíme do mixeru a rozmixujeme na hrubší pomazánku.
    (Do pomazánky můžeme přidat najemno nakrájenou pažitku.)
  2. Pečivo nakrájíme na plátky a namažeme pomazánkou, poklademe nakrájenými ředkvičkami a posypeme řeřichou.
    Pomazánka je nejlepší na pečivu opečeném v toasteru.DSC_9275

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

12.3.2020

Share This