Greenwayfood

by Petr Klíma

Brokolicová polévka s žitnou zásmažkou a sušenými rajčátky

Brokolicová polévka s žitnou zásmažkou  a sušenými rajčátky

Včera jsem v Lidlu ukořistil hned několik bio produktů, včetně krásné čerstvé brokolice, která skončila v této rychlé, ale přitom báječné polévce. Je pravda, že u nás doma má brokolicová polévka vždy úspěch, dokonce i děti ji mají rádi. Vyzkoušejte tedy stejnou- jednoduchou polévku jakou si doma děláme my.

Počet porcí 4
Doba přípravy 50 minut

Budeme potřebovat
1 brokolice
2 brambory
1 větší cibule
5 lžic olivového oleje
3 lžíce celozrnné žitné mouky
2 stroužky česneku
1 lžička sypkého bujonu (použil jsem od Natur Compagnie)
1 lžička mořská sůl
2 lžíce sušených rajčátek- není nutné (použil jsem tyto) není nutné
olivový olej na polití

Návod:

  1. Brokolici důkladně umyjeme, uřízneme vrchní růžičky (ty přijdou do polévky na konec), prostředek brokolice nakrájíme na malé kousky, spodní stonek oloupeme, spodní ½ cm odřízneme, vnitřek také nakrájíme. Cibuli a brambor oloupeme a nakrájíme na malé kostky.
  2. Cibuli osmahne na oleji do růžova, vsypeme mouku (lze použít i žitné vločky), kterou krátce orestujeme. Zalijeme 1,5 l vody, přidáme odřezky brokolice, brambor, nastrouhaný česnek, bujon, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
  3. Vsypem 1/3 brokolicových růžiček a opět 3 minutky povaříme, poté polévku rozmixujeme.
  4. Vsypeme zbytek brokolice, sušená rajčátka, zakryjeme pokličkou a necháme takto 20 minut, aby brokolice změkla, ale nebyla rozvařená a tak se v ní uchovaly vitamíny.

Na talíři polijeme olivovým olejem, můžeme ochutit pepřem, posypat sezamem anebo opraženými mandličkami.

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

15.4.2020

Share This