Greenwayfood

by Petr Klíma

Kořeněná hrachová kaše s pečenou sezamovou mrkví

, , ,
Kořeněná hrachová kaše s pečenou sezamovou mrkví

Hrachová kaše nemusí být nutně s párkem či uzeným. Často ji dělám s růžičkovou kapustou nebo třeba takto, s příjemně nasládlou mrkví provoněnou praženým sezamovým olejem. Aby kaše korespondovala s touto neobvyklou kombinací, dochucení jsem zvolil mírně pikantní s chilli a zázvorem. Tak snad vás toto nadchne stejně jako mě!

Počet porcí 4
Doba přípravy
55 minut

Budeme potřebovat:
300 g žlutého hrachu půleného
3 středně velké cibule
6 lžic řepkového oleje
1 lžíce soli
1 lžička mletého chilli
1 lžička mletého zázvoru
1 vrchovatá lžíce majoránky
2 stroužky česneku
3 větší mrkve
sezamový olej
hrstka míchaného sezamu (černý s neloupaným)
jarní cibulka

 

Návod:

  1. Hrách namočíme nejméně na 12 hodin, může být i déle. Pokud ho necháme namočený více dnů, vodu během této doby několikrát vyměníme.
  2. Scezený hrách zalijeme čerstvou vodou (asi 1,2 litru), přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou, dokud hrách nezačne měknout, cca 45 minut. (Pro lepší stravitelnost můžeme v polovině vaření vodu slít a vyměnit za čerstvou.) Dle potřeby vodu doléváme.
  3. Mrkev nakrájíme na dvoucentimetrové hranolky, zalijeme zlehka sezamovým olejem, osolíme, a pečeme na 180°C asi 30 minut do zlatova. Nakonec přisypeme hrstku sezamu, který také necháme chvíli opéct.
  4. Na pánvi pozvolna smažíme na oleji cibuli. Přidáme koření a ještě chvíli orestujeme. Vsypeme do téměř uvařeného hrachu, přidáme sůl a ještě chvíli povaříme. Hrách i s cibulí rozmixujeme tak, aby se zahustil, některé půlkuličky hrachu mohou zůstat celé. Nakonec dle potřeby dosolíme a vsypeme majoránku.
  5. Na talíř naneseme kaši, přidáme porci mrkve, posypeme najemno nakrájenou jarní cibulkou. Opět můžeme zakápnout sezamovým olejem. Pro zjemnění můžeme také přidat sójový jogurt.

 

 

 

2 komentáře

  1. Naprosto famózní jídlo, ta mrkvička je vážně vychytaná 🙂

    Odpovědět
    • Díky, sezamový olej stojí za to!

      Odpovědět

Zanechat odpověď pro PK Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

20.4.2018

Share This