Greenwayfood

by Petr Klíma

Pečené portobello se sýrovou strouhankou a bylinkami

,
Pečené portobello  se sýrovou strouhankou a bylinkami

Tento vegetariánský pokrm jsem dělával již v dávném pravěku. 🙂 Bylo to v době, kdy jsem vařil bezmasá jídla pro vegetariány v Anglii a musím říct, že ne vždy to byly pokrmy úplně zdravé. Toto jídlo je výjimkou, doma ho děláme vždy, když chceme něco rychlého. Na trhu koupím suroviny a chutný oběd je hotov co by dup. Je nenáročný na suroviny, stačí jen sehnat velké klobouky hub portobello (dají se nyní koupit i v Lidlu), mít doma den starou housku, kvalitní sýr dle vlastní chuti a pak především pár sušených bylinek. Já do tohoto receptu vybral koření značky Sonnentor a to 12 bylinnou sůl, která mě překvapila svou univerzálností. Kromě mořské soli obsahuje velice jemně namletý rozmarýn, libeček, tymián, estragon, kopr, dobromysl, bazalku, majoránku, anýz, kmín a medvědí česnek, jak jinak než v bio kvalitě. Jeho využití je mnohočetné, do pomazánek, polévek, na marinování (především) bílého masa, či kombinaci se sýry. Krásně provoní dušený špenát, nebo zálivku v jarním salátu s octem a olivovým olejem. Přesvědčte se sami, jestli vás tyto kombinace zaujmou.

Počet porcí 4
Doba přípravy
45 minut

Budeme potřebovat:
4 větší houby portobello
1 den stará špaldová houska
70 g sýru gouda (48%)
1 a ½ lžičky 12 bylinné soli
2 malé stroužky česneku
olivový olej
čerstvá petrželka na posyp
       
Návod:

  1. V mixeru s krájecím nožem umeleme na hrubo housku. (Houska je stále trochu měkká, což je v pořádku a při zapékání nebude krusta příliš tvrdá.) Vsypeme do misky, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, utřený česnek a bylinky. Strouhanku promícháme a necháme stranou.
  2. Houby vložíme na pekáček, zlehka přelijeme olejem a pečeme v předem na 170°C rozehřáté troubě asi 10 minut.
  3. Vyjmeme, posypeme vrchovatě strouhankou a opět dáme asi na 15 minut zapéct. Na talíři následně trochu přelijeme olivovým olejem. Servírujeme se salátem, ale hodí se i brambory či bramborová kaše.

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

24.5.2018

Share This