Greenwayfood

by Petr Klíma

Poctivý zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky

Poctivý zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky



Udělat si dobrý zeleninový vývar není žádná věda. Stačí mít pouze kvalitní suroviny a pár hodin času na dohlížení, aby byl vývar pravý silák. My u nás v restauraci děláme vývar každý den, máme vždy spoustu odřezků z různých druhů zeleniny, které do posledního kousku zužitkujeme, což je podle mě velice ekonomické. Takový vývar pak slouží jako základ každé dobré polévky, které jsou u nás velice vyhlášené. A co nemůže ve vývaru chybět, jsou knedlíčky. Já pro vás připravil recept na knedlíčky drožďové, který zvládnete jedna dvě.

Musím podotknout, že se nemusíte při vaření vývaru držet při výběru surovin pouze zeleniny, které jsou v receptu. Mě se také osvědčilo, schovávat různé odkrojky zeleniny během týdne (max. 4-5dní) vnitřky paprik, dužniny vydlabané s dýně i se semínky, košťály brokolice květáku, kadeřávku, zelí, prostě veškeré zeleniny, které doma zpracujete. To vše potom také můžete vložit do vývaru, o to bude silnější a tak chuťově bohatší.

Počet porcí 8
Doba přípravy vývaru cca 3 hodiny
Doba přípravy knedlíčků 15 minut

Budeme potřebovat

3 mrkve
1 větší petržel
1/2 malého celeru
1 větší rajče
2 bílé žampiony
2 stroužky česneku
½  pórku nejlépe vrchní část
1 cibule i se slupkou
4 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček celého černého pepře
2 kousky hřebíčku
2 lžíce olivového oleje
svazek kudrnaté petrželky
mořská sůl dle chuti

knedlíčky:
150 g ovesných vloček
3 lžíce lahůdkového droždí
1 lžička soli
2 stroužky utřeného česneku
1 vrchovatá lžička majoránky
malý svazek pažitky

po uvaření jako vložka polévky
2 menší mrkev
½ celeru

Návod:

  1. Do hrnce vložíme očištěnou a oloupanou zeleninu, cibuli i se slupkou, žampion, česnek, a celer rozkrojíme.
  2. Vložíme do 3,5 l studené vody, přidáme koření kromě soli, zakápneme olejem. Přivedeme k varu a na velice mírném ohni necháme probublávat nejméně 3 hodiny. (Já vařím vývar vždy k večeru, poté nechám v chladu i se zeleninou dojít přes noc, ráno scedím a zahřeji.)
  3. Vločky vsypeme do nádobky, přidáme zbytek surovin kromě česneku a pažitky. Zalijeme nad povrch vroucí vodou, zamícháme a necháme nabobtnat. Po 5 minutách přidáme česnek a rozmixujeme tyčovým mixerem. Vmícháme na jemno nakrájenou pažitku, vytvarujeme knedlíčky, které vaříme 3 minuty vroucí osolené vodě. Vyjmeme a vložíme do studené vody, Scedíme a vložíme na 15 minut do lednice ztuhnout.
  4. Do druhého hrnce nakrájíme celer a mrkev na velmi jemné nudličky(julienne), přelijeme vroucím scezeným vývarem, ochutíme solí, zelenina pod pokličkou asi za 15 minut změkne. Nakonec vložíme knedlíčky, které necháme asi 5 minut prohřát, na talíři posypeme petrželkou, dle zvyku třeba i do polévky namlít čerstvý pepř.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

28.10.2020

Share This