Greenwayfood

by Petr Klíma

Kopřivová pomazánka s růžovým pepřem

, ,
Kopřivová pomazánka s růžovým pepřem

Jednou jsem ochutnal kozí žervé, v němž bylo použito zajímavé koření, které jsem zprvu nemohl rozpoznat. Byl jím růžový pepř, je zajímavě nasládle aromatický, v této pomazánce vkusně doplňuje další suroviny. Víte však, že toto koření vlastně pepř ani není? Je to Pepřovec brazilský, jehož plody (peckovice růžové) se pod tímto názvem prodávají. Pochází z tropických a subtropických oblastí Jižní Ameriky a dorůstá někdy do výšky až 50 metrů. Používám ho rád také do smetanových omáček nebo při dochucování či zdobení polévek. V bio kvalitě ho zakoupíte v partnerských prodejnách Sonnentor
nebo přímo v jejich e-shopu.

 Budeme potřebovat:
100 g červené čočky celé
150 g tofu natural
1 lžíce růžového pepře koupit
1 hrst mladých kopřiv
100 ml sójové smetany
stroužek česneku
mořská sůl
2 lžíce olivového oleje
1 lžička lahůdkového droždí
ředkvičky/pažitka

Návod:

  1. Čočku propláchneme, zalijeme 1 a ½ násobným množstvím vody, osolíme, přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 15minut, dokud se voda nevyvaří. Necháme vychladnout.
  2. Kopřivy spaříme vroucí vodou, scedíme a propláchneme studenou vodou. Vložíme do mixeru, přidáme čočku, tofu, smetanu, rozdrcený pepř, utřený česnek, droždí, olej a osolíme. Rozmixujeme, vmícháme najemno nasekané ředkvičky a posypeme pažitkou.

Můj tip:
Nyní můžete v lese narazit na divokou pažitku, od klasické se moc neliší, možné je trochu tenčí, ale chuť a aroma jsou stejné.

 

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

10.4.2017

Share This