Greenwayfood

by Petr Klíma

Mrkvovo-jablečné celozrnné muffiny

,
Mrkvovo-jablečné celozrnné muffiny

Tento recept se stal součástí posledního kroužku vaření s dětmi na ZŠ Hanspaulka. Tentokrát sem nevybral nic ze svého repertoáru a využil jsem velice zajímavý recept autorky Kitchenette, která mě nejednou inspirovala hlavně k pečení velice zajímavých moučníku, originální recept najdete zde.

Suroviny
150 g jablka a mrkve (přibližně 1 jablko a mrkev)
200 g hrozinek či sušených brusinek
2 vejce
180 g slunečnicového oleje
70 g medu
2 lžíce chia semínek
100 g ovesných vloček
100 g celozrnné špaldové mouky
špetka soli
1/2 lžičky sody na pečení
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička perníkového koření
(směs ořechů , sezmau, nebo máku)

Postup
1.
Předehřejte troubu na 170 °C. Vyložte pekáč papírovými košíčky formu na 12 muffinů. Zalejte horkou vodou 100 g hrozinek, aby se nasákly.

2.
Smíchejte mouku, sodu, prášek do pečiva a prosejte.

3.
Zbylé ingredience dejte všechny do mixéru typu blender / KitchennAid Artisan/ Tedy jablko, mrkev, 100 gramů nenamočených hrozinek, vejce, olej, med, ovesné vločky, sůl, semínka a koření. Zapněte přístroj a rozmixujte na jemný krém. Zvolte mixování na nejpomalejší rychlost a postupně zvyšujte. Mixujte 20 vteřin do jemného hladkého krému.

4.
Nyní smíchejte tento krém se zbylými ingrediencemi, tedy směsí z mouky a namočenými sceděnými hrozinkami. Lehce promíchejte a můžete plnit formu na muffiny či košíčky. Na závěr můžete muffiny posypat ořechy. Pečte 20 minut do zlatova.

Dovednosti

Zveřejněno

7.10.2023

Share This