Greenwayfood

by Petr Klíma

Pečení perníčků- Dům Ronalda McDonalda

Pečení perníčků- Dům Ronalda McDonalda

Vyvrcholením mých aktivit v tomto roce se stala dobročinná akce, kterou jsem uspořádal v Domu Ronalda McDonalda, ten otevřel své dveře 24. listopadu 2022 a letos tak oslavil první rok své existence. Od té doby ubytoval více než 200 rodin dětí hospitalizovaných nebo dlouhodobě se léčících ve Fakultní nemocnici v Motole. Podobně takto nadační fond McDonald funguje ve více než 45 zemích a regionech po světě a provozuje 380+ domů, další se každoročně otevírají.

Dlouho jsem přemýšlel, jak spojit moje kuchařské dovednosti a zkušenosti s dětmi ze ZŠ na Hanspaulce a nakonec mi přišel do cesty právě Dům Ronalda McDonalda, který jsem nějakou dobu sledoval. Navíc to mám z domu nedaleko, tak jsem neváhal a pustil se do organizování. Cílem bylo udělat radost dětem, ale také odlehčit situaci rodinám, které v domě delší dobu žijí a jejich životní situace není vůbec jednoduchá. Dům je velice moderně vybaven, což se mi po první prohlídce velice zamlouvalo, prostory kuchyně a jídelny jsou pro tyto akce jako stvořené.

Dům Ronalda McDonalda je nadační fond, který z největší části spoléhá na sponzoring od mnoha partnerů. Díky mým dlouhodobým spolupracím se stal hlavním partnerem této akce Sonnentor, poskytl celkově finance na nákup surovin, ale také poskytl čaje a nápoje, které byly součástí pohoštění.

Podařilo se mi dát dohromady dobrovolníky z mého okolí, vypomohla děvčata ze školy z kroužku Lina a Elen, které už mají zkušenosti z předešlých aktivit. Společnými silami jsme s děvčaty uvařili dýňovou polévku na kari s červenou čočkou a pomerančem. Také Markéta, která mi vypomáhá na kroužku se svým synem Honzou, přidali ruku k dílu. Pomohli dětem připravit těsto na perníčky a celkově koordinovat pečení. Pečení perníčků, který byly z žitné mouky, šlo dětem pěkně od ruky, vytvořilo se jich spousta, nyní už je na dětech, aby si je dle své inspirace dozdobily, od Markéty dostaly darem zdobící sety, tak to bude jednodušší.

  

   

   

  Mým úkolem bylo připravit drobné pohoštění, vytvořil jsem dvě pomazánky, řepnou pomazánku s tofu a klíčky z ředkviček, hummus s pečeným česnekem a paprikami, kurkumové latte a osvěžující broskvový ice tea a zázvorovo-citronový punč. Myslím, že zdravá racionální jídla by měla být i součástí jídelníčku těchto pacientů, je to také jedna z cest k brzkému uzdravení.

  

  

Na závěr bych rád poděkoval ještě dvěma důležitým osobám. Lucii Kubištové (house manger), jež mi dala prostor akci v domě uskutečnit, a také Jiřímu Grégrovi, který moje aktivity skrze objektiv doprovází už mnoho let a byl také při zrodu mých kuchařek. Opět pořídil krásné snímky, které jsou součástí tohoto článku.

  

   

Dovednosti

Zveřejněno

17.12.2023

Share This