Greenwayfood

by Petr Klíma

Pivní zelňačka s celerovými škvarky

Pivní zelňačka s celerovými škvarky


Zelňačku dělá asi každý, no a já se ji opět snažil udělat něčím jinou. V první řadě jsem ji tentokrát vařil na pivu, vybral jsem osvědčené nealko, které prodáváme u nás v restauraci. Zpestřením jsou celerové škvarky, které jsou výtečné i jen tak samy o sobě.



5 porcí
doba přípravy 60 minut

Budeme potřebovat:
celerové škvarky:
1 menší celer
slunečnicový olej
1 lžička provensálského koření
1 lžíce granulovaného česneku
1 lžička soli
polévka:
1 cibule
3 lžíce celozrnné mouky
1 lžíce drceného kmínu
1 lžíce mleté sladké papriky
330 ml nealkoholického piva (já použil Krombacher)
1 lžíce sypkého wurzlu
1 lžíce soli
2 bobkové listy
2 lžíce tmavého třtinového cukru
300 g kysaného zelí
2 menší brambory
2 lžíce sójové omáčky
malý svazek plocholisté petrželky

Návod

  1. Celer nakrájíme na malé kostičky, posypeme kořením, osolíme, lehce zalijeme olejem a pečeme na 170 °C na pečícím papíru, dokud celer nezhnědne. Občas lžící zamícháme, aby se na povrchu nespálil.
  2. Ve větším hrnci rozehřejeme 5 lžic oleje, vložíme najemno nakrájenou cibuli a restujeme do růžova. Přidáme mouku, kmín, papriku a zprudka orestujeme. Zalijeme 1 l vody, přidáme celé pivo, wurzl, sůl, cukr, bobkový list a kysané zelí. Přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 30 minut.
  3. Do menšího hrnce vložíme na malé kostičky nakrájené brambory, zalijeme 600 ml vody a dusíme, dokud brambory nejsou úplně měkké. Přidáme i s vodou do dovařené polévky a zamícháme (před tímto můžeme brambory lezce rozmačkat).
  4. Polévku zamícháme, přidáme sójovou omáčku, dle potřeby dochutíme solí nebo cukrem.
  5. Polévku vlijeme do talíře, posypeme škvarky a nasekanou petrželkou.

Můj tip:
Na talíři můžeme také zjemnit rostlinnou smetanou.

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

1.11.2017

Share This