Greenwayfood

by Petr Klíma

Středomořské těstoviny s pečenou zeleninou

Středomořské těstoviny s pečenou zeleninou

K tvorbě nových receptů mě často inspirují lidé, kterým jídla v naší restauraci tak chutnají, že přijdou s otázkou, jak si takto podobně připravit určité jídlo sami doma. I u tohoto pokrmu tomu tak bylo a proto jsem, neváhal vytvořil recept  a zařadil mezi další recepty na svůj blog. Často je delší proces, než recept vznikne, jelikož já nikdy nedělám v restauraci jídlo úplně stejně, záleží na situaci, které suroviny potřebuji zpracovat a i proto je na konci receptu několik rad, jak jídlo ozvláštnit.

Na receptu není nic moc složitého, každopádně několik věcí dělá toto jídlo speciální a ojedinělé. V první řadě rajský základ, kdy budete muset sehnat řapíkatý celer. Dále velice důležitá upečená zelenina středomořského druhu (lilek, paprika, cuketa), ale také dobře zvolené bylinky, jak čerstvé (oregano, bazalka) tak i sušené (zde jsem zvolil výbornou osvědčenou bylinkovou směs od Sonnentor). A nakonec dobrý a kvalitní panenský olivový olej, ten dělá těstoviny a výslednou chuť famózní.

Počet porcí 5
Doba přípravy 50 minut

Budeme potřebovat
3 stroužky česneku
panenský olivový olej
1 menší červená cibule
1 lodyhu řapíkatého celeru
5 lžic redukovaného rajčatového protlaku
1 menší lilek
1 menší červená paprika
1 menší žlutá paprika
1 lžíce koření na pizzu a těstoviny
1 menší mladá cuketa
250 g libovolných bio těstovin (já často používám Girolomoni)
hrstka čerstvého oregana a bazalky
čerstvě umletý barevný pepř

Návod:

  1. Do hrnce s rozehřátým olejem vsypeme na hrubo nasekaný česnek, krátce orestujeme, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, řapíkatý celer a opět pozvolna asi 5 minut restujeme. Nakonec přidáme protlak, také orestujeme, zalijeme ½ l vody, osolíme lžičkou soli, přivedeme k varu a necháme provařit asi deset minut.
  2. Lilek a papriky nakrájíme, na kostky, zalijeme olejem, posypme kořením (na pizzu), osolíme a pečeme na 180 °C v troubě 10-15 minut. Jakmile začne lilek měknout, přidáme cuketu, opět pečeme asi pět minut do zlatova. Zeleninu vsypeme do omáčky a dáme stranou.
  3. Do velkého hrnce vsypeme do vroucí osolené vody těstoviny, vaříme dle návodu al dente, scedíme, přelijeme omáčkou se zeleninou, ochutíme pepřem, vsypeme nasekané čerstvé bylinky, zalijeme opět trochou oleje a zamícháme.

Jak tento recept posunout o level výše?

  • po uvaření můžete do těstoviny zamíchat čerstvou rukolu
  • těstoviny posypte kešu parmazánem (rozmixovaný suš. česnek, kešu a lahůdkové droždí)
  • do směsi vmíchejte jakékoliv olivy nebo kapary
  • k lilku a paprice přikrájejte kousky čerstvého fenyklu
  • upečte zeleniny o trochu více, využijete na topinky s bazalkovým pestem, přelité balsamikovou redukcí

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

7.11.2020

Share This