Greenwayfood

by Petr Klíma

Teplé nápoje pro dlouhé zimní večery

Teplé nápoje pro dlouhé zimní večery

Tuhá zima se nám nevyhnutelně blíží. My se na ni těšíme, doufáme že budeme zdraví a napadne hodně sněhu, tak jak tomu bylo v minulém roce, vždy je to velká zábava pro děti, ale i pro nás. A i proto přichází tento výživný článek, na kterém jsem dlouho pracoval. Budete mít možnost skrze řádky ochutnat hned několik zajímavých produktů, jenž by u Vás doma neměli v zimním období chybět. Tentokrát to nebude jen o bylinných čajích, jak to bylo v tomto článku. Zaměříme se totiž i na různé druhy kávy a nekávy, dětské kakaové nápoje, kouzelný punč, ale také jeden velice léčivý nápoj přímo z přírody.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Pokud jste jste z jakéhokoliv důvodu milovníci instantní kávy, tak tu pro vás mám tuto krásně červenou sklenici kávy s názvem Vídeňské pokušení, která je vyráběna z nejkvalitnějších zrn kávy Arabica. (Taktéž jsme měli možnost vyzkoušet v domácím kávovaru zrnkovou z této série, není příliš silná, ideální zlatá střední cesta.) K tomu bych doporučil vyzkoušet velice zajímavé Aladinovo koření do kávy, které kávu nejen provoní, ale také prohřeje vaše tělo. V této originální krabičce se nachází směs z kardamomu, skořice, nového koření a hřebíčku, v horké kávě uvolní všechny svoje přednosti. Spolu s vanilkou nebo vanilkovým cukrem se výborně hodí i k výrobě zimně laděných moučníků.

A co třeba si vyzkoušet připravit šálek pampeliškové kávy? Ano slyšíte správně, mluvím o ojedinělém praženém produktu Sonnetor, který nese název Pampeliškové kafe. Jedná se o nápoj nahořklé chuti, který vzniká pražením pampeliškových kořenů. A i proto tato náhražka kávy neobsahuje žádný kofein, ale hlavně blahodárně působí na naše zdraví. Při přípravě nestačí jen zalít vroucí vodou jak je tomu u kávy instantní, nejlepší je v malém rendlíku přivést k varu a pak asi 10 minut nechat probublávat. Následně jen scedit přes jemné sítko, zjemni například mandlovým mlékem, ale také osladit medem. Můžete také třeba využít na italský dezert Tiramisu, tuto verzi si budou moci dát i třeba děti.

Nemohl bych také zapomenout na instantní kakaové nápoje pro děti z velice plodné Raráškové řady, které se u nás doma také patřičně zabydleli. A proto jsem cíleně vybral tyto dva lahodné nápoje, které si pro nás připravili Rozárka s Levandulínem. Jsou vyrobené z kvalitního organického kakaa, v první dóze s červeným víčkem ochutnáte nápoj jako stvořený pro chladné dny, obsahuje totiž kromě jemného kakaa a třtinového cukru i voňavé koření, v nápoji ucítíte skořici, kurkumu, ale také mleté nové koření, nápoj je velice jemný, žádná pikantní chuť. Druhá dóza s víčkem žlutýmje klasikou, obsahuje pouze kakao a třtinový cukr, stačí jen rozmíchat v horkém mléce a je hotovo. Oba produkty můžete také zařadit jako jednu ze suroviny při pečení sladkých moučníků.

Když se bavíme o zimních nápojích, tak tu bezesporu nesmí chybět nějaký dobrý a voňavý punč. A k tomu nám poslouží tento kouzelný jablečný kořeněný sirup, se kterým ho připravíte s úplným přehledem. Kromě silné koncentrované šťávy bez přidaného cukru obsahuje extrakt ze skořice a hřebíčku. S plátkem citronu nebo pomerančem to nebude mít chybu, do punče lze také namočit čerstvou jablečnou slupku. Sirup můžete také přilít do ohřátého červeného vína, takovýto svářeček pěkně provoní, ale také zdravě osladí.

Pandemická situace se zhoršuje a i proto jsem do tohoto článku zařadil ryze přírodní nápoj , který se v posledních dnech stal u nás doma osvědčeným rituálem. Jedná se o nápoj nabitý vitamíny, hlavní surovina nám roste přímo za humny, není třeba ihned běžet do lékárny, stačí natrhat mrazem přešlé šípky a přírodní medicína je tu. Recept pochází z nové knihy Rytmus roku s Hankou Zemanovou, o které vám příště napíšu trochu více. Není na tom nic moc složitého, stáčí jen dodržet pár důležitých kroků. Čerstvě natrhané šípky propereme, vložíme do větší sklenice či džbánku, zalijeme vlažnou vodou a rozmixujeme tyčovým mixerem. Necháme louhovat, čím déle tím lépe, já nechám někdy i třeba přes noc. Scedíme přes jemné sítko nebo plátýnko, osladíme medem nebo sirupem a multivitaminový napoj je tu! Nápoj můžete také mírně zahřát, teplota by však neměla přesáhnou 50 stupňů. V knize kterou nafotila velice šikovná food fotografka Alena Hrbková, najdete mnoho takových přírodních pokladů, vřele doporučuji jako nádherný vánoční dárek. 


Ještě nemohu zapomenout, přidat sem tuto překrásnou výběrovou krabičku čajů, pro započnutí poetických adventních chvil.
 Sada obsahuje 24 druhů 
bylinných, ovocných či kořeněných čajů, které vám každý den až do štědrého dne navodí přicházející sváteční dny.  Mimo to na vás na každém sáčku čaje, které jsou mimochodem ručně vkládané, čeká krásná originální básnička, která vám vykouzlí úsměv na tváři

Dovednosti

Zveřejněno

21.11.2021

Vložit komentář

Share This